Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

COMIN bude v Nitre pomáhať cudzincom aj v tomto roku

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

COMIN im chce pomáhať poskytovaním informácií o základných právnych otázkach.

Nitra 18. januára (TASR) – Cudzinci, ktorí pracujú alebo študujú v Nitre, môžu aj naďalej využívať pomoc Komunitného centra pre pracovnú a vedomostnú mobilitu (COMIN). Projekt, ktorý Nitrianska komunitná nadácia (NKN) realizovala v rokoch 2019 až 2021, pokračuje aj v tomto roku.

COMIN bude aj naďalej ponúkať predovšetkým sociálne a právne poradenstvo. "Ak ste cudzinec, alebo máte v susedstve cudzinca, ktorý potrebuje pomôcť alebo poradiť, kontaktujte nás," vyzýva komunitné centrum na sociálnych sieťach. Ako pripomína, počas pandémie je možné osobné konzultácie nahradiť aj mailovým a telefonickým kontaktom.

Podľa radnice sa projekt osvedčil. Mestské zastupiteľstvo preto ešte vlani schválilo jeho pokračovanie až do roka 2023. "Nadväzuje na výsledky dosiahnuté v predchádzajúcom období. Jeho hlavným cieľom je skvalitniť a rozšíriť existujúce služby pre cudzincov v Nitre," uviedla pred časom správkyňa NKN Ľubica Lachká.

COMIN im chce pomáhať poskytovaním informácií o základných právnych otázkach. Okrem toho by chcela postupne školiť pracovníkov mesta i učiteľov základných a materských škôl v problematike integrácie cudzincov a pri predchádzaní nedorozumeniam a konfliktom.

Komunitné centrum chce okrem toho ponúkať cudzincom aj poradenstvo pri rozbiehaní ich kariéry či podnikania. Súčasťou projektu majú byť aj rôzne workshopy a podujatia, na ktorých budú môcť ľudia z iných krajín predstaviť Nitranom svoju kultúru, kuchyňu a zvyky.