Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Colný úrad Michalovce:Na úkryt pašovaných cigariet slúži aj výfuk auta

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Iný cestujúci na hraničnom priechode Ubľa - Malyj Bereznyj mal na rôznych miestach v konštrukčných dutinách osobného auta a v rezervnom kolese ukrytých 19.560 kusov cigariet.

Michalovce 26. apríla (TASR) - Pokusy o pašovanie cigariet vo výfuku auta, rezervnom kolese, ale aj v ponožkách či iných častiach odevu zaznamenali colníci za prvé tri mesiace tohto roka na hraničných priechodoch s Ukrajinou. "Zaistených bolo 49.318 kusov cigariet, 5637 kusov bezdymových tabakových výrobkov, tzv. elektronických cigariet, a 2,4 kilogramu tabaku," informovala v stredu hovorkyňa Colného úradu (CÚ) Michalovce Jana Nimrichterová.

Cestujúci podľa nej často ukrývajú nezákonne dovážaný tovar v osobnej batožine, v prepravovanom tovare, ale aj v odeve a pod ním. Pre ukrytie väčšieho množstva neprihláseného tovaru obvykle slúžia konštrukčné dutiny dopravných prostriedkov, mnohokrát s vynaliezavými úpravami. "Takým bol aj prípad cestujúceho, ktorý vstupoval na územie SR cez cestný hraničný priechod Vyšné Nemecké - Užhorod, ktorý sa pokúsil o nezákonný dovoz cigariet v špeciálne vybudovanom úkryte výfukovej sústavy osobného motorového vozidla," priblížila hovorkyňa. Podozrivé miesto s 1400 cigaretami však vyňuchal služobný pes. "Colná kontrola pokračovala prehliadkou osoby vodiča predmetného vozidla, počas ktorej bolo v odeve cestujúceho, a to v ponožkách, nájdených ďalších 240 kusov cigariet," dodala Nimrichterová.

Iný cestujúci na hraničnom priechode Ubľa - Malyj Bereznyj mal na rôznych miestach v konštrukčných dutinách osobného auta a v rezervnom kolese ukrytých 19.560 kusov cigariet. Ďalších 10.000 nelegálne prepravovaných cigariet odhalili príslušníci finančnej správy na železničnom hraničnom priechode Maťovské Vojkovce - Pavlovo v konštrukčných dutinách železničného vagóna. Podozrivé miesto zistili pomocou inšpekčného skenovacieho systému.

V prvom štvrťroku 2023 príslušníci finančnej správy z CÚ Michalovce zaznamenali celkovo 788 prípadov porušení právnych predpisov. "V 534 prípadoch boli uložené blokové pokuty vo výške viac ako 36.300 eur a v prípadoch riešených v správnom konaní boli uložené sankcie vo výške viac ako 5300 eur. Porušenia právnych predpisov boli zaznamenané nielen na hraničných priechodoch, ale aj vo vnútrozemí colného a daňového územia," uviedla hovorkyňa. Išlo najmä o porušenia colného zákona, a to najčastejšie o nezákonný dovoz tabakových výrobkov a alkoholických nápojov.