Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Cvičenie na Zvolenskom zámku simulovalo požiar v historickom objekte

Na snímke hasiči počas taktického cvičenia na Zvolenskom zámku vo Zvolene. Foto: TASR - Ján Krošlák

Na akcii sa zúčastnilo približne 40 príslušníkov HaZZ a 31 členov dobrovoľných hasičov.

Zvolen 17. apríla (TASR) - Precvičenie nasadenia síl a prostriedkov pri požiari v historickom objekte i záchrana osôb boli cieľom taktického cvičenia v areáli Zvolenského zámku. TASR o tom informovala Júlia Zeleňáková z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici.

Dodala, že utorkové (16. 4.) cvičenie tiež preverilo pripravenosť príslušníkov HaZZ a ich spoluprácu s dobrovoľnými hasičmi, policajtmi, záchrannou zdravotnou službou i Mestskou políciou vo Zvolene. Akcia mala zároveň otestovať pripravenosť zamestnancov Slovenskej národnej galérie (SNG) v prípade takejto udalosti.

Účastníci skúšali aj komunikáciu hasičských jednotiek s Operačným strediskom Krajského riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici. "Príslušníci HaZZ si preverili možnosti využitia online prenosu obrazu z dronu počas zásahu priamo do miesta zriadenia štábu," objasnila s tým, že overili aj možnosti využitia zdrojov vody na hasenie požiaru a prístup ciest k objektu.

Hovorkyňa priblížila, že taktické cvičenie sa začalo nahlásením požiaru na treťom poschodí zámku. "Oheň vznikol v kancelárii reštaurátorov v tesnej blízkosti depozitného skladu, v ktorom sú uložené vzácne historické diela," spresnila. Najskôr evakuovali zamestnancov a 17 návštevníkov, ktorí boli v objekte. Nahlásení boli dvaja nezvestní pracovníci, ktorých hľadali a snažili sa zachrániť. Predpoludním požiar lokalizovali a zlikvidovali.

Na akcii sa zúčastnilo približne 40 príslušníkov HaZZ a 31 členov dobrovoľných hasičov.