Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Regióny

Cyklisti v centre Košíc znova predvedú, že jazdiť sa dá aj ekologicky

Na snímke cyklisti v pešej zóne Košíc na Hlavnej ulici, v pozadí Dóm sv. Alžbety Košice 1.8.2006. Foto: TASR/Milan Kapusta

Cyklisti si budú môcť v piatok vychutnať už tradičnú trasu centrom mesta a na vnútornom okruhu. Jazdu ukončia na Námestí osloboditeľov.

Košice 25. júla (TASR) - Košičania, ktorí preferujú ako dopravný prostriedok bicykel, majú opäť šancu zapojiť sa v piatok 27. júla do akcie Spanilá pohodová cyklojazda po meste.

Pripoja sa tak k mestám na celom svete v rámci Critical Mass. Stretnutie s bicyklami je naplánované na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne o 17.17 h.

"Akcia je určená pre všetky vekové skupiny - najmä pre cyklistov všedného dňa - cyklistov, ktorí využívajú bicykel ako dopravný prostriedok - na cestu za prácou, zábavou či za vzdelaním," priblížil pre TASR Ladislav Rovinský zo Spolku na podporu skrášľovania Košíc.

Cyklistika je ekologická a ekonomická alternatíva

Cieľ Košičanov bude rovnaký ako inde vo svete. "Upozorniť občanov aj samosprávu na to, že cyklistická doprava je ekologickou a ekonomickou alternatívou motorovej dopravy. Že na jej podporu a rozvoj je potrebné niekoľkonásobne menej finančných prostriedkov," vysvetlil Rovinský. Dodal, že na zlepšenie častokrát stačia len opatrenia v organizácii dopravy.

Cyklisti si budú môcť v piatok vychutnať už tradičnú trasu centrom mesta a na vnútornom okruhu. Jazdu ukončia na Námestí osloboditeľov. Tým budú chcieť podľa Rovinského upozorniť, že stále nie je vyriešená cyklistická doprava na Námestí osloboditeľov, konkrétne prejazd z Južnej triedy na Hlavnú ulicu.

"Rozvoj cyklistickej dopravy v meste stagnuje. Do niektorých mestských častí nie je možné sa dopraviť na bicykli, na bicykli nie je možné sa pohodlne dostať k najväčšiemu zamestnávateľovi," upozornil ďalej Rovinský. Zároveň verí, že situácia sa zlepší. Cyklistická únia mesta Košice a Spolok na podporu skrášľovania Košíc sú podľa neho pripravení na dialóg so samosprávou.