Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Cyklisti v Nitre budú môcť jazdiť aj cez pešiu zónu

Foto: TASR - Henrich Mišovič

O povolenie jazdy cyklistov v centre mesta sa už niekoľko rokov usiluje občianska iniciatíva Rozbicyklujme Nitru.

Nitra 14. februára (TASR) – Cyklisti budú môcť v Nitre jazdiť aj cez pešiu zónu. Až doteraz bol prejazd na bicykli počas dňa zakázaný. Ako informovalo mesto, krajský dopravný inšpektorát po rokovaní s magistrátom povolil prejazd centrom Nitry na skúšobnú dobu.

Jazda cez pešiu zónu na bicykli bude možná do konca tohto roka. „Situáciu budeme monitorovať a koncom roka pristúpime k vyhodnoteniu tohto opatrenia. Síce nejde o kľúčovú vec v rámci mobility v Nitre, je to však symbol, ktorý znamená, že nemotorová doprava má v našom meste zelenú,“ uviedla radnica.

O povolenie jazdy cyklistov v centre mesta sa už niekoľko rokov usiluje občianska iniciatíva Rozbicyklujme Nitru. Magistrát viackrát zvažoval možnosť, že prejazd cyklistov cez pešiu zónu umožní. Proti však bol dopravný inšpektorát, v minulosti sa myšlienka cyklistov jazdiacich medzi chodcami nepáčila aj časti verejnosti, ktorá sa obávala nehôd. „Čo sa prejazdu pešou zónou týka, chceme, aby ju sprevádzala edukačná kampaň zameraná na bezpečnosť chodcov aj cyklistov,“ pripomenul na sociálnej sieti primátor Nitry Marek Hattas.