Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

VIDEO: Novootvorená cyklocesta spája Gemer a Malohont s Horehroním

Na snímke zľava riaditeľ Odštepného závodu (OZ) Lesy SR Čierny Balog Martin Daxner, riaditeľ OZ Lesy SR Rimavská Sobota Peter Mixtaj a primátor Tisovca Peter Mináč pri otvorení cyklocesty Plačkova - Svetlá v lokalite Pod Dielom neďaleko Tisovca v okrese Rimavská Sobota 16. mája 2016. Foto: TASR/Branislav Caban

Meria približne šesť kilometrov a je z nej možné odbočiť aj na už existujúcu cyklodráhu Pohronská Polhora – sedlo Chlípavica - Dobroč.

Tisovec 16. mája (TASR) – Cyklocesta Plačkova – Svetlá, ktorú dnes (16. 5.) popoludní otvorili neďaleko horského priechodu Zbojská pri Tisovci v okrese Rimavská Sobota, spája Gemer a Malohont s Horehroním a umožňuje cyklistom nový bezpečný spôsob prepravy medzi týmito regiónmi. Podľa slov primátora Tisovca Petra Mináča, ktorý bol iniciátorom zriadenia cyklotrasy, bude nová spojnica podporou ďalšieho rozvoja cestovného ruchu v celej oblasti.

„Z roka na rok k nám prichádza viac návštevníkov, hlavne po oživení premávky zubačky, teda parného vlaku na trati Tisovec - Zbojská, ktorú v minulom roku navštívilo viac ako 2600 turistov. Cyklocesta je preto ďalšou možnosťou pre našich návštevníkov, ktorí fandia tomuto športu. Určite to vyvolá aj tlak na zlepšovanie služieb nielen v Tisovci, ale tiež v okolí, napríklad v Pohronskej Polhore, Michalovej, až po Brezno,“ uviedol primátor s tým, že o zriadení cyklocesty uvažovali spolu s príslušnými odštepnými závodmi Lesov SR a predstaviteľmi miestnych samospráv už v minulých rokoch.

VIDEO: Novootvorená cyklocesta spája Gemer a Malohont s Horehroním


Cesta cez Plačkovu dolinu a Svetlú mala pôvodne nespevnený povrch a slúžila len pre účely lesného hospodárstva. Pri rekonštrukcii Masarykovej cesty vo vedľajšom sedle Zbojská, ktorá prebiehala v rokoch 2013 až 2015, však bola využívaná ako obchádzková trasa a vďaka tomu aj vyasfaltovaná.

„Stále však zostáva predovšetkým lesnou cestou, a preto nebude vždy otvorená pre verejnosť. Pokiaľ sa bude v okolí vykonávať manipulácia a odvoz drevnej hmoty, budeme ju musieť z hľadiska bezpečnosti uzavrieť,“ informoval Peter Mixtaj, riaditeľ Odštepného závodu Lesov SR Rimavská Sobota. Dodal však, že počas víkendov a sviatkov takúto činnosť nevykonávajú, a preto bude cyklotrasa plne k dispozícii turistom. Otvorená by mala byť aj počas väčšiny pracovných dní v roku.

„O uzavretí cesty budú návštevníci informovaní priamo na vstupnej tabuli cyklocesty a v predstihu sa o ňom dozvedia aj na internetovej stránke Lesov SR, a tiež na stránkach Slovenského cykloklubu,“ dodal riaditeľ.

Na snímke je začiatok cyklocesty Plačkova - Svetlá v lokalite Pod Dielom neďaleko Tisovca v okrese Rimavská Sobota 16. mája 2016.
Foto: TASR/Branislav Caban


Nová cyklotrasa sa začína pri štátnej ceste I/72 v lokalite pod Dielom, obchádza sedlo Zbojská a končí sa pri hlavnej ceste pred obcou Pohronská Polhora. Meria približne šesť kilometrov a je z nej možné odbočiť aj na už existujúcu cyklodráhu Pohronská Polhora – sedlo Chlípavica - Dobroč. Križuje tiež turistickú trasu Rudná magistrála a v jej tesnej blízkosti sa nachádza Národný park Muránska planina a Veporské vrchy.