Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

D. Solčanský: Prioritou je podpora rodinnej politiky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Rozhovor so Solčanským je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na primátora Nitry.

Nitra 21. októbra (TASR) – O post primátora Nitry sa uchádza aj Dalimír Solčanský. Kandiduje za hnutie Republika. V prípade zvolenia sa chce venovať predovšetkým podpore rodín a riešeniu tepelného hospodárstva. Rozhovor so Solčanským je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na primátora Nitry.

-Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post primátora mesta?-

Dôvodom rozhodnutia kandidovať je potreba zmeny nastavenia pri riadení Nitry.

-V akom stave sa podľa vás nachádza mesto, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?-

Hospodárenie mesta, žiaľ, nie je dobré, rovnako ako podpora rodinnej politiky, najmä rodín s malými deťmi. Medzi pozitíva by som určite zaradil polohu Nitry a jej historický význam, čo sú síce trvalé aspekty, žiaľ, potenciál, ktorý sa v nich skrýva, nie je rozvinutý. Medzi negatíva patrí mŕtva pešia zóna, upadajúci kultúrny život v meste a neefektívne vynakladanie verejných prostriedkov.

-Akým problémom mesto čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?-

Problémov je veľa. Aktuálne by som chcel uviesť hrozbu energetickej krízy a s tým spojené stúpajúce náklady na vykurovanie a platby za energie vo všetkých mestských budovách a školských zariadeniach, ktoré nie sú rozpočtovo, ani inak, pokryté.

-Aké sú priority vášho programu, čo chcete v meste zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?-

Dvoma zásadnými prioritami sú podpora rodinnej politiky v Nitre a riešenie tepelného hospodárstva mesta dostavbou vysoko účinného kombinovaného zdroja a zmenou podielov v teplárenskej spoločnosti.

-Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?-

Kandidujem ako nominant hnutia Republika. Medzi kandidátmi nášho hnutia do mestského zastupiteľstva sú odborníci z oblasti základného a aplikovaného výskumu, bezpečnostných zložiek, ekonómovia. Určite je pre každého kandidáta lepšie, ak má možnosť vo vlastnom tíme získať odborné stanovisko k oblasti, v ktorej sám nie je expertom.

Okrem Solčanského sa o post primátora mesta Nitra uchádza aj Erik Blaško (Národná koalícia/Nezávislí kandidáti), Marek Hattas (Tím Kraj Nitra), Igor Kršiak (Hlas-SD, Sme rodina, Dobrá voľba a Umiernení, Demokrati Slovenska) a nezávislí kandidáti Pavol Obertáš a Štefan Štefek.