Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Darovanie mikulášskej krvi v Košiciach spríjemnili zdravotní klauni

Na snímke Mikulášska kvapka krvi v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach 6. decembra 2023. Foto: TASR – František Iván

Medzi darcami bol aj riaditeľ UNLP Ľuboslav Beňa či prodekan Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika a prednosta kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie Peter Kizek.

Košice 6. decembra (TASR) - Do tradičnej Mikulášskej kvapky krvi v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach sa v stredu dopoludnia zapojilo viac ako 70 darcov. O dobrú náladu sa počas akcie postarali zdravotní klauni. Informovala o tom vedúca komunikačného odboru nemocnice Ladislava Šustová.

"Svojím vtipkovaním, piesňami a hrou na ukulele pomohli darcom odbúrať stres a spravili krajší deň aj pracovníkom mobilnej jednotky Národnej transfúznej služby (NTS) SR v Košiciach," uviedla k aktivite zdravotných klaunov, tzv. Červených nosov.

Medzi darcami bol aj riaditeľ UNLP Ľuboslav Beňa či prodekan Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) a prednosta kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie Peter Kizek. Prišli aj budúci lekári a členovia Spolku medikov mesta Košice či zamestnanci nemocnice. Jeden z nich Peter Šebök absolvoval už svoj 133. odber.



Mobilný mikulášsky odber krvi v UNLP odštartoval celomesačnú Adventnú výzvu na darovanie krvi. V rámci akcie je možné darovať krv každý pracovný deň od 7.00 do 14.00 h v priestoroch NTS SR na Triede SNP 1 na prízemí polikliniky.

"UNLP spotrebuje ročne v priemere krv zhruba od 10.000 darcov. Často ide o vážne poúrazové stavy a náročné život zachraňujúce operácie, pri ktorých nezastupiteľnú úlohu majú dostatočné zásoby krvi, ktorých nikdy nie je dosť," uviedol Beňa.