Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Dedina Levkuška prevádzkuje bez televízneho signálu vlastnú káblovku

Foto: TASR/Ján Siman

Káblovú televíziu majú v obci vybudovanú už 30 rokov.

Levkuška 11. mája (TASR) - Obecnú káblovú televíziu prevádzkuje samospráva obce Levkuška v okrese Revúca, aby obyvateľom zabezpečili sledovanie základných slovenských programov. Dedina nebola pokrytá televíznym signálom ani počas analógového vysielania. Ako pre TASR povedal starosta obce Lajos Csolti, za káblový rozvod platia obyvatelia symbolický ročný poplatok.

Káblovú televíziu majú v obci vybudovanú už 30 rokov. Pre prírodné podmienky boli mimo dosah televízneho signálu a vzhľadom na počet obyvateľov do stavby vykrývača telekomunikácie neinvestovali. "Pred 16 rokmi sme prešli na digitálny satelitný príjem signálu. Počas deviatich rokov som nedokázal vybaviť peniaze na modernizáciu, hoci sme na to potrebovali vtedy 200.000 korún. Telekomunikácie by museli do vykrývača investovať až 3.000.000 korún. Všetci sme pritom stále riadne platili koncesionárske poplatky. Veci sa pohli až vtedy, keď som o príspevok požiadal Banskobystrický samosprávny kraj," povedal Csolti.

V Levkuške žije 250 obyvateľov, ktorí komunikujú predovšetkým po maďarsky. Sledovanie slovenských staníc je pre nich neraz jedinou možnosťou, aby nestratili schopnosť rozumieť po slovensky. V súčasnosti je na obecnú televíziu pripojených približne 20 domov. Ďalšie domácnosti dávajú prednosť komerčným prevádzkovateľom satelitného vysielania.