Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Na Chopku opäť ožívajú tajomné príbehy draka Demiána

Ilustračná fotografia z Nízkych Tatier. Končiare pohoria Chopok. Foto: TASR/Michal Svítok

Drak Demián váži 1,5 tony a meria tri metre. Kovová socha má tri hlavy a celkovo sa na nej odpracovalo približne 1350 hodín.

Demänovská Dolina 15. júla (TASR) - Tretí ročník Dračích nocí na Chopku s podtitulom Drakolympiáda je zasvätený športu. Liptovské kopce opäť po roku ožijú tajomnými príbehmi draka Demiána, ktorý bude chrliť oheň aj dym. Prvá časť podujatia poteší rodiny s deťmi v sobotu (16.7.).

"Pri tejto príležitosti realizujeme večerný vývoz lanovkami. Deti pri príchode vybavíme brožúrkou a pod vedením maskota Tatranca absolvujú aj pravý vysokohorský tréning. Keď zvládnu všetky športové aj nešportové úlohy, čaká ich zaslúžená medaila," povedala Sylvia Artzová marketingová riaditeľka zo strediska Jasná.

Na úvod deti zahreje olympijská rozcvička či zdravotná prehliadka. "Následne je potrebné, ako na pravej olympiáde, preniesť drakolympijský oheň. Niekedy sa stane, že aj športovci postrácajú veci a treba im pomôcť nájsť zatúlané predmety v piesku doskočiska," doplnila. Chýbať nebude podľa jej slov ani dračia športová aréna či zóna rekordov, kde si deti zatrénujú na stupňoch víťazov, ako sa má hrdo niesť vavrínový veniec.

Podľa riaditeľky Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Dariny Bartkovej záujem dovolenkárov o výlety do hôr a turistiku počas leta rastie. "Treba však neustále inovovať ponuku a tvoriť zaujímavé programy, čo platí najmä ak ide o úprimného detského klienta," skonštatovala. Nasledujúce Dračie noci pod názvom Dračí pátrači čakajú na rodiny s deťmi 13. augusta.

Drak Demián váži 1,5 tony a meria tri metre. Kovová socha má tri hlavy a celkovo sa na nej odpracovalo približne 1350 hodín. Osobitosť drakovi dodáva 800 ručne kovaných šupín. Drak Demián, najmocnejší strážca demänovských pokladov, je inšpirovaný starou liptovskou povesťou o drakovi, ktorý obýval Demänovské jaskyne.