Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Deň Mateja Bela zorganizovali organizácie, nesúce jeho meno

Na archívnej snímke budova Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Branislav Račko

Budúci rok bude okrúhle výročie narodenia Bela, tak nám príde vhodné, aby sme podujatie zorganizovali v Banskej Bystrici, uviedol rektor UMB Vladimír Hiadlovský.

Banská Bystrica 28. marca (TASR) – Univerzita Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici a Inštitút Mateja Bela (IMB) v Bratislave zorganizovali 24. marca Deň Mateja Bela 2023, ktorý sa konal v deň narodenín tohto významného vedca, spisovateľa a farára. Obe organizácie nesúce jeho meno tak pomyselne prepojili región stredného Slovenska, odkiaľ Bel pochádzal, s Bratislavou, kde potom pracoval. TASR o tom v utorok informoval riaditeľ IMB Peter Morvay s tým, že cieľom je popularizácia jeho diela a duševného dedičstva.

Panelové diskusie sa uskutočnili v Goethe-Institut Bratislava na Panenskej ulici, ktorá do začiatku 20. storočia niesla meno Mateja Bela. Jedna sa sústredila na ideové dedičstvo Bela, vrátane problematiky vydávania jeho kníh v slovenskom jazyku, druhá sa zamerala na aktuálne udalosti, ktoré majú súvis s jeho prácou a videním sveta. Súčasťou podujatia bola aj sprevádzaná prechádzka uličkami tzv. evanjelického predmestia s dôrazom na Belov život, dedičstvo a kult jeho osobnosti v 19. storočí.

"Matej Bel nie je iba historická osobnosť. Pre nás je stále inšpiráciou jeho medzinárodne uznaná kvalita práce, úsilie spájať ako aj jeho životný príbeh. Týmto podujatím chceme priblížiť jeho osobu dnešnému obecenstvu. V tomto období nám má Belova práca čo dať," konštatoval prezident IMB Ábel Ravasz.

"Veríme, že po prvom ročníku sa Deň Mateja Bela stane tradíciou, a že každý rok vieme odprezentovať jeho dedičstvo v inom meste Slovenska. Budúci rok bude okrúhle výročie narodenia Bela, tak nám príde vhodné, aby sme podujatie zorganizovali v Banskej Bystrici," doplnil rektor UMB Vladimír Hiadlovský.