Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

DEŇ OTVORENÝCH PIVNÍC: V Malom Horeši ponúkajú aj ochutnávku vín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

V amfiteátri vystúpia umelci a súbory zo Slovenska, Maďarska aj z Ukrajiny.

Trebišov 21. mája (TASR) - Areál 317 stredovekých pivníc vyhĺbených v tufovom podloží si môžu v sobotu pozrieť návštevníci obce Malý Horeš v okrese Trebišov. Koná sa tam podujatie s názvom Vôňa agátu - Deň otvorených pivníc. Ide o obec, v ktorej sa nachádza najväčší komplex vínnych pivníc v celom Medzibodroží a širokom okolí.

"Do našich malohorešských vínnych pivníc, z ktorých tie najstaršie majú až 600 rokov, pozývame návštevníkov ochutnať 34 degustačných vzoriek od 17 lokálnych producentov. Všetky boli starostlivo vybrané už pred mesiacom porotou nášho vínneho spolku Polyhos. Naše ženy pripravujú tradičný horešský koláč 'géresi béles', teda sedliacke jedlo z múky a vody, ktoré je plnené buď kapustou, ktorá sa fantasticky hodí k vínu, alebo tvarohom, ktorý milujú deti," uviedol starosta Malého Horeša Csaba Furik.

V amfiteátri vystúpia umelci a súbory zo Slovenska, Maďarska aj z Ukrajiny. Pre deti je pripravený netradičný detský kútik s retro hračkami, v ktorom si vyskúšajú, ako sa hrali deti pred niekoľkými generáciami.

"Okres Trebišov, v ktorom sa Malý Horeš nachádza, dostáva vďaka tomuto podujatiu nové impulzy, ktoré sú po pandemických rokoch také potrebné. Jednak aktivuje miestnych vinárov s bohatou vinohradníckou a vinárskou kultúrou, ako aj miestnych remeselníkov, umelcov či šikovné pekárky miestnej špeciality géresi béles. Všetci s akciou každoročne počítajú a aktívne sa angažujú aj pri jej príprave," povedala výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.