Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Deň ozbrojených síl oslávia v sobotu na Brezovej pod Bradlom

Na snímke príslušník Ozbrojených síl Slovenskej republiky počas defilé vojenskej techniky v rámci osláv Dňa Ozbrojených síl Slovenskej republiky pri Pamätníku hurbanovských bojov v Brezovej pod Bradlom 22. septembra 2020. Foto: TASR - Róbert Fritz

Diváci uvidia prípravu bojiska, prieskum v rôznych formách, bojovú činnosť sprevádzanú palebnou podporou delostrelectva a leteckou podporou.

Brezová pod Bradlom 21. septembra (TASR) – Po pandemickej prestávke sa v sobotu (24. 9.) v Brezovej pod Bradlom opäť uskutočnia oslavy dňa Ozbrojených síl (OS) Slovenskej republiky. Po položení vencov pri pamätníku hurbanovských dobrovoľníkov je pripravený program spojený s ukážkami výcviku jednotlivých zložiek ozbrojených síl, statické a dynamické ukážky zbraní a vybavenia. Informoval o tom hovorca OS Štefan Zemanovič.

"Počas aktivít na poli pod Barancom bude hlavným bodom programu približne o 14.00 h viac ako hodinová ukážka taktického cvičenia mechanizovaných jednotiek s podporou delostrelectva, letectva, ale aj pôsobenie príslušníkov síl pre špeciálne operácie. Pôjde o ukážky, ako ich vo veľkom precvičujeme počas vojenských cvičení vo vojenských výcvikových priestoroch, kam verejnosť bežne nemá prístup," uviedol hovorca.

Diváci uvidia prípravu bojiska, prieskum v rôznych formách, bojovú činnosť sprevádzanú palebnou podporou delostrelectva a leteckou podporou. Jednotky vojenskej polície predvedú zbieranie vojnových zajatcov, logisti odťahovanie poškodenej bojovej techniky. Predstavia sa aj príslušníci síl pre špeciálne operácie.

Ozbrojené sily si pravidelne pripomínajú svoj sviatok na konci septembra, ktorý je zároveň výročím prvého ozbrojeného vystúpenia za sebaurčenia Slovákov. Práve v okolí Brezovej pod Bradlom zviedli hurbanovskí dobrovoľníci pod velením Jána Francisciho 22. septembra 1848 svoju prvú víťaznú bitku.