Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Deň Rusínov Slovenska si v Medzilaborciach a Snine pripomenú v sobotu

Na archívnej snímke predseda Rusínskej obrody na Slovensku Martin Karaš. Foto: TASR Milan Kapusta

Ako predseda Rusínskej obrody na Slovensku Martin Karaš ozrejmil, 12. jún bol za Deň Rusínov na Slovensku vyhlásený Svetovým kongresom Rusínov v roku 2009.

Medzilaborce/Snina 10. júna (TASR) – Deň Rusínov Slovenska, za ktorý Svetový kongres Rusínov určil 12. jún, si v mestách Medzilaborce a Snina pripomenú v sobotu (11. 6.). Kultúrnemu programu v medzilaborskom amfiteátri bude predchádzať krojový sprievod mestom, v Snine sa v rámci projektu Rusínske regióny v meste predstavia Rusíni z bardejovského regiónu. TASR o tom informoval predseda Rusínskej obrody na Slovensku Martin Karaš.

Celomestským sobotňajším oslavám v Medzilaborciach, symbolickom "hlavnom meste" slovenských Rusínov, predchádzalo v piatok v obci Čertižné položenie kvetov na hrob rusínskeho politika 19. storočia, poslanca uhorského snemu, cisárskeho vyslanca a spoluzakladateľa Matice slovenskej Adolfa Dobrianskeho. Ako tiež pre TASR doplnil člen organizačného výboru Vladimír Protivňák, súčasťou slávnostného programu v medzilaborskom amfiteátri bude v sobotu aj krst knihy piesni Spivanky spid biloj hory II z pera Jozefa Bicka zo Zbudskej Belej a predstavenie novovzniknutej platformy Rada rusínskych regiónov Slovenska.

Hlavná časť podujatia sa v Medzilaborciach začne o 14.00 h slávnostným sprievodom od mestského úradu, začiatok programu v Mestskom kultúrnom stredisku v Snine avizujú na 17.00 h.

Ako Karaš ozrejmil, 12. jún bol za Deň Rusínov na Slovensku vyhlásený Svetovým kongresom Rusínov v roku 2009. S týmto dňom sa podľa neho spájajú viaceré dôležité udalosti. V tento deň bol v roku 1848 v Prahe zavŕšený historicky prvý Slovanský zjazd všetkých Slovanov žijúcich v Rakúsko-Uhorskej monarchii, počas prvej Československej republiky sa v Prešove organizovali masové oslavy Dní rusínskej kultúry a v roku 1933 bol takisto v Prešove pred terajším Divadlom J. Záborského odhalený pamätník veľkému rusínskemu buditeľovi Alexandrovi Duchnovičovi.