Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Deň samizdatu priblíži perzekúcie tvorcov a distribútorov samizdatov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

ÚPN v spolupráci s občianskym združením samizdat.sk a Univerzitnou knižnicou v Bratislave už tretí rok pri tejto príležitosti organizuje konferenciu s diskusiou vydavateľov samizdatov.

Bratislava 12. októbra (TASR) - V Bratislave si v pondelok pri príležitosti Dňa samizdatu pripomenú protestné vyhlásenie československých tvorcov samizdatov adresované politickým predstaviteľom komunistického režimu. V tento deň roku 1988 viac ako 90 z nich žiadalo prepustenie vydavateľa samizdatov Ivana Polanského, ktorý bol za vydávanie a šírenie samizdatu odsúdený na štvorročný trest odňatia slobody. TASR o tom informoval hovorca Ústavu pamäti národa (ÚPN) Jerguš Sivoš.

"Keďže sloboda slova nie je dodnes v mnohých častiach sveta samozrejmosťou, signatári vyhlásenia, vydavatelia samizdatu, redaktori, distribútori začali dňa 12. októbra 2016 oslavovať neformálny Deň samizdatu. Tým, že sa v tento deň stretli disidenti a aktivisti z Česka a Slovenska, dali základ budúcemu medzinárodnému Dňu samizdatu," uvádza na svojej webovej stránke ÚPN. Tvorcovia s Ivanom Polanským založili Výbor solidarity, čo znamenalo bezprecedentné zjednotenie vydavateľov samizdatovej literatúry. Ich cieľom bolo domáhať sa rešpektovania slobody slova, ktorú komunistický režim systematicky porušoval.

ÚPN v spolupráci s občianskym združením samizdat.sk a Univerzitnou knižnicou v Bratislave už tretí rok pri tejto príležitosti organizuje konferenciu s diskusiou vydavateľov samizdatov. Tento ročník nesie podtitul Samizdaty v strete s bezpečnostným aparátom režimu a približuje perzekúcie tých, ktorí sa podieľali na tvorbe a distribúcii samizdatov.