Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Deň vojnových veteránov pripomínajú divé maky na hroboch padlých

Na snímke verejná zbierka v uliciach mesta Košice pri príležitosti Dňa vojnových veteránov, ktorú organizuje občianske združenie Post Bellum. Ako poďakovanie za podporu dostanú darcovia červené maky, ktoré sú medzinárodným symbolom vojnových veteránov. V Košiciach 11. novembra 2022. Foto: TASR

Cintorín v Majeri pripomína 1380 vojakov slovenskej, českej, talianskej, maďarskej, poľskej, rakúskej, rumunskej, ruskej, srbskej, chorvátskej a slovinskej národnosti.

Banská Bystrica 11. novembra (TASR) - Pri príležitosti 104. výročia ukončenia prvej svetovej vojny vzdala banskobystrická samospráva úctu padlým vojakom. Hlavný spomienkový akt v Deň vojnových veteránov sa začal v piatok symbolicky o 11.11 h pri Monumente na vojnovom cintoríne v Majeri. Banskobystrický primátor Ján Nosko o tom informuje na sociálnej sieti.

Pri tejto príležitosti si pripol kvet červeného maku ako symbol spomienky na vojnových veteránov. "V tichosti a piete, ale o to jasnejšie deklarujeme, že nesúhlasíme s vojnou, násilím či nevraživosťou a nezabúdame na tých, ktorí v snahe poraziť zlo obetovali svoj život," vyhlásil.

Celoročne sa mesto stará o 779 vojnových hrobov na území mesta. "Jedným z nich je aj dôstojné pietne miesto v mestskej časti Majer, ktoré sa nám podarilo vytvoriť zo zničeného priestoru pôvodného areálu cintorína. V týchto dňoch je ukončená štvrtá etapa obnovy, na ktorú prispelo aj ministerstvo vnútra sumou 15.000 eur," konštatoval primátor.

Cintorín v Majeri pripomína 1380 vojakov slovenskej, českej, talianskej, maďarskej, poľskej, rakúskej, rumunskej, ruskej, srbskej, chorvátskej a slovinskej národnosti.