Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Denné centrum Domec otvorí v sobotu svoje brány verejnosti

Snímka z prehliadky priestorov denného centra Domec v Bratislave 18. mája 2024. Nízkoprahové denné centrum Domec, ktoré mimovládna organizácia Vagus prevádzkuje už desiaty rok, poskytuje pomoc ľuďom žijúcim v extrémnej chudobe v Bratislave Foto: TASR - Dano Veselský

Nízkoprahové denné centrum vzniklo v roku 2014 ako reakcia na stúpajúci počet ľudí bez domova v Bratislave a nedostatok sociálnych služieb pre nich.

Bratislava 18. mája (TASR) - Nízkoprahové denné centrum Domec pre ľudí bez domova, ktoré na Mýtnej ulici v Bratislave prevádzkuje mimovládna organizácia Vagus, otvorí v sobotu svoje brány pre verejnosť. Pri príležitosti desiateho výročia vzniku centra bude možné zažiť na vlastnej koži služby, ktoré v Domci každý deň poskytujú ľuďom bez domova. Návštevu centra organizuje Vagus formou zážitkovej prehliadky.

"Návštevníci budú mať možnosť prejsť si cestu klienta v našom zariadení, od samotnej registrácie, cez návštevu jedálne, ošetrovne, šatníka, hygienického centra aj ošetrovne," približuje riaditeľka združenia Alexandra Kárová.

Prehliadky budú pod vedením sociálnych pracovníkov s odborným výkladom, aj s ukážkou sociálneho poradenstva, ktoré je základným nástrojom k zlepšeniu sociálnej situácie ľudí bez domova a ľudí žijúcich v extrémnej chudobe. Pripravené budú aj ukážky voľnočasových aktivít, do ktorých bude možné zapojiť sa, napríklad kvíz, premietanie filmu či dielne.

Nízkoprahové denné centrum vzniklo v roku 2014 ako reakcia na stúpajúci počet ľudí bez domova v Bratislave a nedostatok sociálnych služieb pre nich. Ľudia v ňom môžu získať čisté oblečenie, využiť toalety a sprchy či zabezpečiť si pitnú vodu. Dostupná je tiež ošetrovňa. Priestory denného centra slúžia ľuďom ako útočisko najmä počas mrazov a horúčav. Od svojho vzniku zaznamenalo centrum 219.456 návštev, v jedálni vydali viac ako 290.000 porcií jedla ľuďom v ťažkej životnej situácii.

"Spočiatku sme zaznamenávali len návštevy ľudí, ktorí nemajú stabilné bývanie. Posledné roky však vidíme, že prichádzajú aj ľudia, ktorí bývanie majú, no neostávajú im peniaze na jedlo. Stúpajúci nápor cítime nezávisle na ročnom období," poznamenala Kárová.

V súčasnosti je centrum najväčším denným centrom pre ľudí bez domova na Slovensku.