Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Denný stacionár v Detve otvoria pre osamelých ľudí v januári

Na snímke denný stacionár v Detve, ktorý otvoria pre osamelých ľudí v januári 2021. Foto: TASR - Silvia Tannhauserová

Stacionár môžu navštevovať aj zdravotne znevýhodnené deti.

Detva 25. novembra (TASR) – Denný stacionár, ktorý bude v obnovenej budove bývalého centra voľného času v Detve, otvoria pre verejnosť začiatkom januára budúceho roka. Seniorom dá možnosť aktívne stráviť denný čas v spoločnosti. Pre TASR to potvrdil hovorca mesta Detva Milan Suja.

Stacionár bude novou službou mesta Detva, poskytovať bude sociálnu službu osobe, ktorá je odkázaná na pomoc iného človeka na určitý čas počas dňa. „Fungovať bude ako škôlka pre seniorov a zdravotne znevýhodnené osoby. Poskytovať bude sociálne poradenstvo a sociálnu rehabilitáciu, stravovanie, záujmové činnosti, kultúrne činnosti a terapie,“ informuje samospráva na svojej oficiálnej webstránke s tým, že prísť môžu aj zdravotne znevýhodnené deti. „Veľakrát sa stáva, že títo mladí ľudia po ukončení špeciálnej školy nemajú kde pokračovať, a preto musia väčšinou zostávať doma s niektorým z rodičov,“ uvádza mesto a dodáva, že prevádzkové hodiny denného stacionára budú v pracovných dňoch.

Záujemcovia o túto sociálnu službu môžu požiadať Mestský úrad Detva, oddelenie školstva a sociálnych vecí. Stacionár plánuje mesto zriadiť na prízemí skolaudovanej budovy na ulici Obrancov mieru, kde vznikol pre obyvateľov nový priestor pre trávenie času. Celková úžitková plocha objektu je viac ako 1000 štvorcových metrov a vstup je bezbariérový.

Mesto Detva ako objednávateľ odovzdalo stavenisko 16. júla 2019 a stavbári začali s prácami. Tie trvali rok, bývalé centrum voľného času zbúrali a ostalo len stavenisko. Z pôvodnej budovy sa zachovala iba jedna tretina. Tá je centrálnou časťou, ľavé aj pravé krídlo komunitného centra postavili nanovo.

V budove budú mať svoje priestory pre rôzne aktivity aj kluby dôchodcov. Časť priestoru bude využívať aj turistická informačná kancelária. Na poschodí budú mať svoje priestory Centrum voľného času Trend a ďalšie organizácie pre deti a mládež. Naprojektované sú tam kancelárie, sklad a triedy, obslužné miestnosti a archív. Taktiež šatne pre mužov a ženy so sociálnym zázemím, miestnosť na kroje, klubovňa a priestranná tanečná sála. Súčasťou objektu je aj prekrytá terasa.

Mesto uvádza, že predpokladaná hodnota zákazky vo verejnom obstarávaní bola 1.056.414 eur s DPH, konečná cena diela je 1.004.285 eur s DPH.