Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Desiatym kandidátom na post šéfa BBSK je M. Mališ zo Strany zelených

Na snímke kandidát na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) za Stranu zelených Marek Mališ. Banská Bystrica, 16. augusta 2017. Foto: TASR/Branislav Račko

Mališ pracuje ako manažér v oblasti využívania zelených energií, biomasy a trvalo udržateľného rozvoja.

Banská Bystrica 16. augusta (TASR) – Desiatym kandidátom na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorý dnes v Banskej Bystrici oficiálne oznámil svoju kandidatúru, je 38-ročný Marek Mališ zo Strany zelených (SZ).

Ako sám o sebe uviedol, je krajským predsedom SZ, pracuje ako manažér v oblasti využívania zelených energií, biomasy a trvalo udržateľného rozvoja. Dlhší čas pôsobí v komunálnej politike, či už ako poradca v oblasti energetiky alebo ako poslanec obecného zastupiteľstva v Kriváni, okres Detva, odkiaľ pochádza.

"Chcem občanom ponúknuť víziu zlepšenia životného prostredia, víziu trvalo udržateľného rozvoja na miesto, kde sa človek narodí, kde by si chcel založiť rodinu, vychovávať deti a prežiť celý život. Dospeli sme k záveru, že žiadny z ohlásených kandidátov takú víziu neponúka," zdôvodnil svoju kandidatúru Mališ.

Zdravotníctvo, lepšie podmienky pre matky s deťmi či seniorov majú byť ďalšie body jeho volebného programu. "Ak sa v kraji budeme všetci cítiť lepšie a budeme mať lepšie podmienky všeobecne pre život a všetci priložíme ruku k dielu, tak spolu niečo dokážeme," konštatoval Mališ.

"Chcem byť kandidátom, ktorý ľudí spája a nie kandidát, ktorý ľudí rozdeľuje. Ako príklad uvediem boj proti ťažbe zlata u nás doma v Detve. Tento boj spojil ľudí rôznych vízií, názorov, presvedčení a títo ľudia dokázali boj za svoje životné prostredie vyhrať," zdôraznil Mališ.

Na otázku TASR, ako si predstavuje svoju volebnú kampaň a z čoho ju bude financovať, reagoval: "Toto všetko bude ešte zverejnené, je to všetko v štádiu prípravy. Financie určite zverejníme na transparentnom účte."

O funkciu predsedu BBSK sa doteraz chcú uchádzať konateľ súkromnej firmy a poslanec mestského parlamentu spod Urpína Igor Kašper, politológ, poslanec Národnej rady SR za SaS a Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Martin Klus, ktorého podporujú aj OĽaNO-NOVA, KDH a OKS, ďalej historik, generálny riaditeľ banskobystrického Múzea SNP a mestský poslanec Stanislav Mičev, podnikateľ Ján Lunter, predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni, exprimátor a niekdajší prezident Konfederácie odborových zväzov Ivan Saktor, prednosta Mestského úradu v Brezne, právnik Martin Juhaniak, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a starosta obce Mýtna v okrese Lučenec Pavel Greksa.

Či bude opäť kandidovať aj súčasný predseda kraja Marian Kotleba (ĽSNS), oznámi koncom leta.