Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Deti si na Oravskej lesnej železnici vyskúšajú úlohu rušňovodiča

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Oravská lesná železnica je jednou z mála zachovaných  úzkorozchodných úvraťových železníc na svete.

Oravská Lesná 16. septembra (TASR) – Vzdelávací program pre žiakov materských a základných škôl pripravujú vo štvrtok (17. 9.) na Oravskej lesnej železnici v Oravskej Lesnej. Deti si interaktívnou formou osvoja základné pojmy zo sveta na koľajniciach. Informuje o tom na svojej webovej stránke správcovské Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava.

"Deti si na vlastnej koži budú môcť vyskúšať úlohu rušňovodiča či výpravcu. Nebude chýbať jazda vláčikom zo stanice Tanečník na Sedlo Beskyd cez rozprávkový les," píše múzeum na stránke s tým, že na návštevu podujatia je potrebné urobiť rezerváciu.

Oravská lesná železnica je jednou z mála zachovaných  úzkorozchodných úvraťových železníc na svete. Pôvodne slúžila na zvážanie dreva, dnes patrí medzi turistické atrakcie Oravy. Vlaky Oravskej lesnej železnice odchádzajú na vyhliadkovú jazdu z údolnej stanice Tanečník. Nachádza sa neďaleko obce Oravská Lesná. V stanici Tanečník je bezplatné parkovisko a zázemie železnice – depo na lokomotívy a vozne, predaj cestovných lístkov, suvenírov, expozícia dokumentujúca život lesnej dráhy, detské ihrisko a voliéra s pávmi.