Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bratislavské deti budú svoje nápady na zlepšenie posielať primátorovi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Práve aktivitami v mestských organizáciách počas budúceho týždňa chce hlavné mesto prebudiť záujem najmladších obyvateľov o mesto a jeho fungovanie.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Viaceré bratislavské mestské organizácie otvoria počas budúceho týždňa svoje brány pre žiakov základných škôl. Urobia tak v rámci Týždňa pre deti, ktorým štartuje projekt Mesto pre deti. Jeho cieľom je zvýšiť ich záujem o svoje mesto a podnietiť ich k väčšej angažovanosti i zodpovednosti. Svoje nápady môžu posielať primátorovi Bratislavy Matúšovi Vallovi od 21. novembra.

"Deti sú našimi rovnocennými partnermi. Vytvorili sme web, cez ktorý mi budú môcť svoj nápad napísať, natočiť, nafotiť či nakresliť. Potrebujeme s deťmi komunikovať, čo znamená aj počúvať ich názory," skonštatoval Vallo.

Svoje nápady na zlepšenie môžu posielať vo forme videa, kresby či listu cez formulár, ktorý nájdu od pondelka (21. 11.) na webovej stránke www.mestopredeti.sk. Magistrát uvíta akékoľvek návrhy na zmeny verejného priestoru v okolí ich domova, školy, obchodu či ihriska. Nová platforma má fungovať dlhodobo a podnety sa budú pravidelne vyhodnocovať a posielať kompetentným oddeleniam. S autormi najlepších nápadov či podnetov sa primátor porozpráva aj osobne.

Práve aktivitami v mestských organizáciách počas budúceho týždňa chce hlavné mesto prebudiť záujem najmladších obyvateľov o mesto a jeho fungovanie. Počas zábavno-náučných prednášok sa napríklad dozvedia, ako sa Bratislava stala mestom, kadiaľ putuje pitná voda, kým sa dostane do vodovodných kohútikov, alebo čo skrývajú priestory vozovne pre autobusy.

Školáci z prvého aj druhého stupňa budú môcť navštíviť Múzeum mesta Bratislavy, Galériu mesta Bratislavy, zoo, Hrad Devín, Mestské lesy v Bratislave, Odvoz a likvidáciu odpadu, Dopravný podnik Bratislava, Bratislavskú vodárenskú spoločnosť či Primaciálny palác. Pripravených bude 20 rôznych aktivít.

Načasovanie aktivít súvisí so Svetovým dňom detí, ktorý každoročne pripadá na 20. novembra. Projekt je výsledkom partnerstva s organizáciou UNICEF (Detský fond OSN), ktorá sa zameriava na dlhodobú a systematickú pomoc deťom.