Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Deti z Dolného Kubína vyhrali defibrilátor aj kurz prvej pomoci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Do súťaže sa mohol prihlásiť triedny kolektív žiakov prvého stupňa všetkých typov základných škôl. Deti mali za úlohu napísať príbeh na tému prvej pomoci a bezpečnosti na cestách.

Dolný Kubín 27. novembra (TASR) – Projekt s názvom Záchrana som ja má za úlohu naučiť deti dbať na svoju bezpečnosť. Keďže sa Základná škola (ZŠ) Janka Matúšku v Dolnom Kubíne umiestnila v rámci vyhodnotenia výsledkov v prvej päťdesiatke zúčastnených, získala automatický externý defibrilátor. Okrem toho dostali žiaci prvého stupňa spolu s ich učiteľmi kurz prvej pomoci. Ten sa uskutočnil v uplynulých dňoch v priestoroch školy.

„Naším cieľom je oprášiť vedomosti o prvej pomoci a sprostredkovať ich žiakom na základných školách,“ vysvetlil hlavný tréner z Falck Academy Miroslav Nagy. Do projektu sa okrem dolnokubínskej ZŠ zapojilo ďalších 375 škôl.

Záchranári deťom vysvetlili, čo je automatický externý defibrilátor a ako funguje. „Taktiež sme riešili dusenie a ďalšie život ohrozujúce stavy, pri ktorých treba pomôcť,“ ozrejmil Nagy a dodal, že prvé, čo majú deti urobiť v nebezpečenstve, je zavolať na pomoc dospelého.

Riaditeľka ZŠ Mária Andrisová si ocenenie veľmi váži. „Teším sa, že naši pedagógovia prejdú bezplatným kurzom prvej pomoci, aby aj oni vedeli poskytnúť prvú pomoc a dodržiavať všetky pravidlá, ktoré budú môcť využiť nielen v škole, ale aj vo svojom súkromnom živote,“ povedala.

Do súťaže sa mohol prihlásiť triedny kolektív žiakov prvého stupňa všetkých typov základných škôl. Deti mali za úlohu napísať príbeh na tému prvej pomoci a bezpečnosti na cestách. „Písali sme príbeh, kde sa chlapec svojou nepozornosťou dostal do problému tým, že si nezaviazal šnúrku na topánke, spadol a zlomil si nohu,“ uviedla učiteľka Lýdia Katreniaková. Podľa nej si deti nevedeli predstaviť, čo defibrilátor je. „No po dnešnom kurze to už budú vedieť,“ uzavrela.