Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Detská železnica v Košiciach je nezjazdná, zaplavilo ju blato

Na archívnej snímke z 1. mája 2022 detská železnica v Košiciach. Foto: TASR - Milan Kapusta

Silná búrka, ktorá sa vo štvrtok podvečer prehnala nad Košicami, spôsobila, že na viacerých úsekoch štvorkilometrovej trate sú popadané stromy, naplavené kamene a koľaje sú pokryté blatom.

Košice 10. júna (TASR) - Na Košickej detskej historickej železnici vyhlásili vo štvrtok večer po silnej búrke a následnom rozliatí bočných prítokov Čermeľského potoka mimoriadnu situáciu. Riaditeľ železnice prerušil prevádzku až do odvolania, potrebné je odstránenie všetkých prekážok na trati, ktoré bránia premávke vlakov. Za občianske združenie (OZ) Detská železnica Košice o tom TASR informovala Zuzana Lehotská.

"Po prehliadke trate sme zistili, že minimálne dva rozvodnené potoky naplavili na trať množstvo nečistôt, blata, kameňov či dreva. Zatiaľ sa nám podarilo na ráno získať prisľúbenú pomoc z Dopravného podniku mesta Košice, na tvári miesta zistíme, ako dlho bude musieť byť prevádzka obľúbenej košickej atrakcie prerušená. Všetci veríme, že už cez víkend budú vlaky, hoc zníženou rýchlosťou, po trati opäť premávať," povedal riaditeľ detskej železnice v Košiciach Ľubomír Lehotský. Rozsah škôd nevedel zatiaľ potvrdiť.

Silná búrka, ktorá sa vo štvrtok podvečer prehnala nad Košicami, spôsobila, že na viacerých úsekoch štvorkilometrovej trate sú popadané stromy, naplavené kamene a koľaje sú pokryté blatom. Trať je v dôsledku silných nánosov na viacerých úsekoch neprejazdná.

Dobrovoľníci sa v priebehu piatka (10. 6.) budú snažiť odstraňovať škody, nedisponujú však ťažkou technikou. Obracajú sa preto na mestské podniky a spoločnosti, ktoré disponujú vhodnými mechanizmami, a žiadajú ich o pomoc a súčinnosť. Cieľom bude sprejazdniť celý úsek trate, aby mohli bezpečne vypraviť vlaky už počas najbližšieho víkendu (11.-12. 6).