Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Detský folklórny súbor Kelčovan pripomenie zvyk vynášania Moreny

Detský folklórny súbor Šťastné detstvo z Brezna v centre mesta predstavil tradičné ľudové zvyky spojené s vynášaním Moreny. Na snímke hádzanie zapálenej Moreny z mosta do rieky Hron. Brezno, 29. marca 2015.Ilustračné foto Foto: TASR - Dušan Hein

Členovia Detského folklórneho súbor Kelčovan pripomenú v utorok 31. marca popoludní v Čadci pradávny ľudový zvyk vynášania Moreny.

Čadca 29. marca (TASR) – Členovia Detského folklórneho súbor Kelčovan pripomenú v utorok 31. marca popoludní v Čadci pradávny ľudový zvyk vynášania Moreny. Rozospievaný a roztancovaný folklórny sprievod prejde viacerými ulicami a na záver zhodí zapálenú Morenu z mosta do rieky Kysuca.

„Na Kysuciach majú veľkonočné sviatky veľmi silnú tradíciu. Zvyky, ktoré sa s nimi odnepamäti spájajú, dodržiavajú stále mnohí Kysučania. Práve vynášanie Moreny je jedným z najarchaickejších zvykov. Vyjadruje túžbu skoncovať so zimou a privolať jarné lúče slnka,“
uviedla Darina Hnidková z Kysuckého múzea.



Tento originálny zvyk má podľa nej korene až v predkresťanskom období. „Naši dávni predkovia verili, že prírodu ovládajú nadprirodzené sily a ich konanie sa dá ovplyvniť. Týmto silám pripisovali aj striedanie ročných období. Symbol zimy tak bolo treba so všetkou parádou zničiť, aby mohla prísť jar,“ pokračovala.

„Morena mala podobu slamenej figuríny oblečenej do ženských krojovaných šiat. Rozospievané mladé dievky ju vyniesli k potoku či rieke. Na brehu ju vyzliekli, zapálili a hodili do rozmŕzajúcej vody,“ dodala Hnidková. Podľa jej slov je skvelé, že táto osobitá ľudová tradícia má na Kysuciach mladých uchovávateľov.