Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

DETVA: Banský úrad zamietol návrh na určenie priestoru na ťažbu zlata

Ilustračné foto Foto: TASR/Adem Ozdemir

Zámer cyperskej spoločnosti Eastern Mediterranean Resources ťažiť zlato pri Detve existuje od roku 2011.

Banská Bystrica/Detva 3. novembra (TASR) - Obvodný banský úrad v Banskej Bystrici zamietol návrh cyperského investora na určenie dobývacieho priestoru na ťažbu zlata v lokalite Biely vrch pri Detve. Hlavným dôvodom zamietnutia ťažby sú nesúhlasné stanoviská mesta Detva a priľahlej obce Dúbravy.

„Rozhodnutie Obvodného banského úradu je skvelou správou. Končí sa tak niekoľkoročná neistota obyvateľov Podpoľania. Investor sa síce proti tomuto rozhodnutiu ešte môže odvolať, avšak vzhľadom na záväzný názor súdu a nesúhlas mesta Detva a obce Dúbravy je len ťažko predstaviteľné, že by Hlavný banský úrad odvolaniu vyhovel," uviedla advokátka Eva Kováčechová z VIA IURIS, ktorá v kauze pomáha občianskemu združeniu Podpoľanie nad zlato.

Zámer cyperskej spoločnosti Eastern Mediterranean Resources ťažiť zlato pri Detve existuje od roku 2011. Obvodný banský úrad v roku 2013 konanie o určení dobývacieho priestoru prerušil a dal investorovi trojročnú lehotu na doplnenie záväzných stanovísk mesta Detva a obce Dúbravy a o ďalšiu dokumentáciu.

Obyvatelia a zástupcovia podnikateľskej sféry z Podpoľania namietali neprimerane dlhú dobu, na ktorú bolo konanie prerušené. Súd rozhodol v ich prospech a nariadil Banskému úradu vo veci rozhodnúť. Obvodný banský úrad v Banskej Bystrici následne vydal k návrhu na určenie dobývacieho priestoru zamietavé stanovisko.

"Na jednej strane je to radosť, úľava a poznanie, že spoločným úsilím sa dá dokázať aj taká zásadná vec, akou je zákaz používania kyanidového lúhovania v banskom priemysle. Na druhej strane je to však trpká skúsenosť, že ak si nedáme na naše domovy pozor, tak nás mnohí, z našich daní platení úradníci, bez zaváhania predajú," uviedol Roman Podhradský z občianskeho združenia Podpoľanie nad zlato.

Ako pre TASR uviedol predseda banskobystrického banského úradu Vladimír Bubelíny, OBÚ pri zamietnutí návrhu postupoval v súlade s uznesením Krajského súdu v Banskej Bystrici. "Proti tomuto rozhodnutiu podala organizácia odvolanie," dodal.

TASR sa pokúšalo osloviť aj spoločnosť EMED Slovakia. Z adresy v Detve sa spoločnosť odsťahovala ešte v roku 2014 a firma už podľa internetu nesídli ani v ďalšom sídle, v Banskej Štiavnici. Podľa výpisu z obchodného registra sú aktuálnymi štatutármi firmy Demetrios C. Constantinides s trvalým pobytom na Cypre a Tomáš Maroš, bytom Stupava. S ním sa ale TASR nepodarilo skontaktovať.

Investor plánoval povrchovo ťažiť zlato na Bielom vrchu pri Detve a vyťaženú rudu spracovávať kontroverznou metódou kyanidového lúhovania, ktorá bola v tom čase vo viacerých európskych krajinách zakázaná. To vyvolalo nesúhlas okolitých samospráv a najmä masívny odpor zamestnancov firiem v priestoroch bývalých Podpolianskych strojární, ako aj obyvateľov Podpoľania, ktorí sú mnohí združení v združení Podpoľanie nad zlato.

Kyanid je totiž vysoko toxická chemická látka a Európsky parlament vydal už v roku 2010 uznesenie o všeobecnom zákaze používania metódy kyanidového lúhovania pri ťažbe v celej Európskej únii.

Združenie Podpoľanie nad zlato sa aktívne zapojilo do konania o určenie dobývacieho priestoru. Banský úrad ho najskôr z konania vylúčil a za účastníka konania ho uznal až po rozhodnutí Najvyššieho súdu SR.

V roku 2014 poslanci NR SR navrhli a aj schválili novelu banského zákona, ktorá je platná a používanie tejto nebezpečnej metódy zakazuje.

V roku 2014 poslanci NR SR navrhli a aj schválili novelu banského zákona, ktorá je platná a používanie tejto nebezpečnej metódy zakazuje.