Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Obnovy vnútroblokov v Detve pokračujú

Na snímke sídlisko Novosady v Detve. Foto: TASR - Silvia Tannhauserová

Vo vnútrobloku na ulici Andreja Hlinku vznikne oddychová zóna, kde budú sedenie, zeleň a kríky. Vznikne aj viacúčelová hracia plocha a detské ihriská.

Detva 23. januára (TASR) – Projekty revitalizácie vnútroblokov na uliciach Andreja Hlinku a Novosady v Detve pokračujú. TASR to potvrdil hovorca mesta Milan Suja. Pripomenul, že s obnovou oboch miest na detvianskom sídlisku začali vlani v septembri.

"Cieľom je zlepšiť environmentálne aspekty a zlepšiť kvalitu života v mestskom prostredí, ako aj prispieť k posilneniu ekologickej stability územia," spresnil.

Súčasťou obnovy sú zemné práce i stavebné úpravy chodníkov, dlažby a spevnených plôch. "Zemné a stavebné práce boli už čiastočne v roku 2022, v súčasnosti pokračujú podľa stanoveného harmonogramu," konštatoval hovorca s tým, že ukončiť ich plánujú do jesene tohto roka.

Vo vnútrobloku na ulici Andreja Hlinku vznikne oddychová zóna, kde budú sedenie, zeleň a kríky. Vznikne aj viacúčelová hracia plocha a detské ihriská. Pribudne aj chodník pre pohybové aktivity určený napríklad pre korčuliarov. Projekt počíta aj s doplnením odpadkových košov a lavičiek. Druhá etapa je pokračovaním prvej etapy, keď na ulici Andreja Hlinku vznikol verejný priestor medzi bytovými domami. Pre deti a ich rodičov funguje od leta 2019. Pribudli tam hojdačky, lezecká stena, kvety, lavičky či ihrisko na cvičenie s vlastnou váhou.

Aj na Novosadoch budú po obnove zónu využívať občania na športové, oddychové a spoločenské aktivity. Tvoriť ju budú detské ihrisko i plocha z betónovej dlažby, kde umiestnia lavičky v tvare polkruhu. "Medzi nimi vysadia strom, ktorý bude tvoriť dominantu tejto stretávacej zóny," priblížil plány hovorca s tým, že súčasťou projektu je aj prístrešok na odpadky. V tomto objekte sú zahrnuté aj fontánka na pitie a stojany na bicykle. V rámci krajinnej architektúry vysadia aj nový trávnik.