Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Regióny

Detva odstraňuje staré hracie prvky pre deti, ktoré sú na sídlisku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Na sídlisku môžu v súčasnosti rodičia s deťmi využívať viaceré nové ihriská. Mesto v lete ukončilo druhú etapu vnútrobloku na Ulici Andreja Hlinku, kde vznikli aj viacúčelová hracia plocha a ihrisko.

Detva 29. septembra (TASR) - Mesto Detva odstraňuje staré hracie prvky pre deti, ktoré sú na viacerých miestach pred bytovými domami na sídlisku. Väčšinou ich budovali pred desiatkami rokov a ich stav tomu podľa samosprávy aj zodpovedá. TASR to potvrdil detviansky hovorca Milan Suja.

Dodal, že si vyžadovali buď rekonštrukciu, alebo nahradenie novými prvkami. "Keďže však za posledné roky pribudli detské ihriská, mesto sa namiesto opráv rozhodlo poškodené prvky odstrániť," objasnil s tým, že sa to týka miest na uliciach Dolinky i Obrancov mieru. Podľa hovorcu sa tiež nachádzajú aj na uliciach Milana Rastislava Štefánika, Antona Bernoláka a Vimperská.

Ako ďalej uviedol, zodpovednosť za vyhovujúci stav detských ihrísk je na vlastníkoch. Vo väčšine prípadov sú to mestá a obce. "Musia spĺňať požiadavky platných technických noriem, ktoré sa vzťahujú na zariadenia a povrch ihrísk pre deti," priblíži a doplnil, že príslušné normy odporúčajú tri druhy kontrol. Okrem bežnej vizuálnej, aspoň raz za týždeň, je odporúčaná prevádzková kontrola ktorú robí prevádzkovateľ. "Najdôležitejšia je ročná hlavná kontrola, robia ju špecialisti nezávislí od prevádzkovateľa alebo vlastníka ihriska," vysvetlil. Nedostatky, ktoré by mali vplyv na bezpečnosť zariadenia, musia buď odstrániť, alebo zabezpečiť, aby sa na takéto prvky nemohli deti dostať. A to môže byť zamedzením vstupu alebo odstránením poškodeného zariadenia.

Suja poznamenal, že niekedy občania na hracie prvky umiestňujú aj vlastné hojdačky a šmýkačky. "Mesto za takéto úpravy nemôže niesť zodpovednosť, a preto ich bude musieť z detských ihrísk tiež odstraňovať," informoval.

Na sídlisku môžu v súčasnosti rodičia s deťmi využívať viaceré nové ihriská. Mesto v lete ukončilo druhú etapu vnútrobloku na Ulici Andreja Hlinku, kde vznikli aj viacúčelová hracia plocha a detské ihrisko. Druhá etapa bola pokračovaním prvej, keď na tejto ulici vznikol verejný priestor medzi bytovými domami. Pre deti a ich rodičov funguje od leta 2019. Nové priestory pre deti sú aj na Novosadoch, ukončené sú aj úpravy na detskom ihrisku pri materskej škole na Ulici M. R. Štefánika.