Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Detva počas trvania pandémie zaznamenala zvýšenú úmrtnosť občanov

Ilustračné foto Foto: TASR

Správca cintorína a domu smútku nemá poznatky od pozostalých o sťaženom zabezpečovaní pohrebov.

Detva 10. decembra (TASR) – Mesto Detva počas trvania pandémie nového koronavírusu zaznamenalo zvýšenú úmrtnosť občanov. TASR o tom informoval hovorca mesta Milan Suja. Od začiatku roka 2021 evidujú celkovo 179 pohrebov, teda ešte pred jeho koncom je prekročený počet pohrebov za celý minulý rok, keď ich bolo 174. Pred pandémiou, v roku 2019, bolo v meste pod Poľanou 139 pohrebov.

Podľa hovorcu počas posledných troch mesiacov tohto roka bolo v dome smútku v Detve desať pohrebov v septembri, 14 v októbri a 24 v novembri. Ako ďalej poznamenal, obrad zabezpečuje tá pohrebná služba, ktorú si vyberú pozostalí. „Mesto ako vlastník domu smútku v Detve zabezpečuje pred každým pohrebným obradom prípravu jeho priestorov. Dodržiava poriadok, čistotu a zabezpečuje dezinfekciu priestorov,“ spomenul s tým, že správu cintorína vykonáva mesto prostredníctvom svojho oddelenia správy majetku. „Referent tohto oddelenia je správcom pohrebiska a domu smútku,“ uviedol Suja s tým, že správca cintorína a domu smútku nemá poznatky od pozostalých o sťaženom zabezpečovaní pohrebov.

Pripomenul tiež, že mesto Detva má momentálne dostatok hrobových miest. „V súčasnosti plánuje vytvoriť v rámci areálu existujúceho cintorína ďalšie hrobové miesta pre nasledujúce obdobia,“ ukončil hovorca.