Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Detva počíta s nárastom cien energií v priemere približne o 40 percent

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Primátor mesta Hriňová Stanislav Horník spomenul, že len nárast cien elektrickej energie za mesto Hriňová bez škôl a školských zariadení predstavuje zvýšenie z 51.500 eur takmer na 93.000 eur.

Detva 26. februára (TASR) – Mesto Detva má pre svoje prevádzkové budovy zmluvné ceny elektrickej energie z predchádzajúceho obdobia aj na tento rok. Pre TASR to uviedol hovorca Detvy Milan Suja.

Ako dodal, niektoré základné a materské školy majú uzatvorené zmluvy o dodávke energií ešte v roku 2020 na obdobie do 31. decembra 2022. „Týmto subjektom je teda energia dodávaná za ceny dohodnuté pri uzatvorení zmluvy,“ spomenul.

Pripomenul, že mesto vo svojom rozpočte kalkulovalo s nárastom cien energií v priemere približne o 40 percent s tým, že podľa potreby bude rozpočet aktualizovaný v priebehu tohto roka.

Primátor mesta Hriňová v Detvianskom okrese Stanislav Horník spomenul, že len nárast cien elektrickej energie za mesto Hriňová bez škôl a školských zariadení predstavuje zvýšenie z 51.500 eur takmer na 93.000 eur. „Nárast v roku 2022 predstavuje 41.500 eur, čo predstavuje zvýšenie o viac ako 80,5 percenta oproti roku 2021,“ poznamenal pre TASR s tým, že pri školách a školských zariadeniach je nárast podobný. „Navyše sú zvýšené ceny plynu a rovnako tepla,“ zdôraznil.

Podľa neho pre zvýšené výdavky bude potrebná úprava rozpočtu. „Budeme musieť nájsť úspory predovšetkým v programoch, z ktorých je financovaný rozvoj mesta,“ podotkol. „Aj preto mesto Hriňová plne podporuje aktivity Združenia miest a obcí Slovenska vo veci presadenia kompenzácií pre mestá, obce a nimi zriaďované organizácie,“ dodal primátor.