Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Poslanci v Detve prerokujú navrhované zvýšenie nájmu pre dom umenia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Spoločnosť Arteska v dôvodovej správe podotýka, že chce nájsť spôsob, ako spoločne s mestom zrekonštruovať priestor do vyhovujúceho stavu.

Detva 7. júna (TASR) - Detvianske mestské zastupiteľstvo bude na svojom štvrtkovom (8. 6.) zasadnutí rokovať o navrhovanom zvýšení nájmu pre Dom umenia Arteska, ktorý v meste robí kultúrne podujatia. Vyplýva to z materiálu, ktorý mesto predkladá poslancom a zverejňuje ho na svojej oficiálnej webstránke.

Návrh uznesenia uvádza, že inštitúcia by mala po novom platiť nájom deväť eur za štvorcový meter za rok. Ak ho tak zastupiteľstvo schváli, suma by bola bez energií a bez finančnej zábezpeky na dobu určitú, do konca októbra tohto roka. V súčasnosti však dom umenia platí mestu nájomné jedno euro za rok bez energií. Sídli v budove bývalej školy, kde boli v minulosti napríklad Podpolianske múzeum a aj knižnica. Nachádza sa v starej časti mesta, na Partizánskej ulici. Materiál pripomína, že celková výmera prenajímaného priestoru je vyše 263 štvorcových metrov a v správe ho má Kultúrne centrum Detva.

Spoločnosť Arteska v dôvodovej správe podotýka, že chce nájsť spôsob, ako spoločne s mestom zrekonštruovať priestor do vyhovujúceho stavu. Zachovať chcú jeho využitie pre verejnosť v pôvodnom historickom štýle. "Činnosti sú financované výlučne z dotácií, darov a príspevkov, nemá žiadnych zamestnancov a všetky práce sú vykonávané bezodplatne dobrovoľníckou prácou," konštatuje.

Samospráva informuje, že materiál má vplyv na rozpočet mesta. Komisia finančná a správy majetku odporučila schváliť novú výšku nájomného. Návrh uznesenia v predloženom znení odporučila schváliť aj mestská rada.