Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Premietanie o horách pod holým nebom na Kaľamárke v piatok nebude

Ilustračné foto. Foto: TASR/Miroslava Siváková

Festival outdoorového filmu je v Detve druhýkrát. Vlani bol nultý ročník, tento rok je prvý.

Detva 25. septembra (TASR) – Premietanie filmov o horách pod holým nebom na Kaľamárke nad Detvou v piatok večer nebude. Podujatie v rámci festivalu Hory a mesto zrušili pre počasie a presunuli ho na 2. októbra. Pre TASR to potvrdil organizátor akcie, horolezec a nadšenec hôr Peter Bačko.

Ako dodal, pre pandémiu nového koronavírusu nebude o týždeň pre ľudí otvorená chata, ktorá je na mieste, kde dokumenty premietajú. Minulý rok totiž bola počas večera k dispozícii. „Budeme mať organizačný štáb, ktorý bude dohliadať, aby ľudia dodržiavali opatrenia,“ spomenul s tým, že celý program tak bude iba vonku. Ľudia si na sedenie môžu priniesť spacáky a deky.

Filmy si v piatok večer môžu záujemcovia pozrieť v Kine Marína v Kultúrnom dome Andreja Sládkoviča v Detve. Program sa začína o 18:00 prednáškou a diskusiou s projekciou cestovateľa a znalca Južnej Ameriky. Peter Becko Ondrejovič publiku porozpráva o Venezuele. Nasledovať budú tri približne 30-minútové filmy. Dlhá cesta domov je dokument o vyrovnávaní sa s následkami vojny prostredníctvom kajakárskych dobrodružstiev. Dvaja vojnoví veteráni počas bojov utrpeli zranenia a teraz spolu vyrážajú na ďalšiu misiu. Na kajakoch sprevádzajú slepého námorného veterána na jeho tretej ceste cez Veľký kaňon.

Ďalší film bude o trase z Nemecka do Talianska, ktorá má 210 kilometrov a prevýšenie viac ako 10 000 metrov. Rekreační športovci na ňu potrebujú okolo päť až sedem dní. Nemecký extrémny lyžiar Benedikt Boehm, ktorý má s vysokými horami skúsenosti, sa snaží pokoriť magickú časovú hranicu 36 hodín.

Festival outdoorového filmu je v Detve druhýkrát. Vlani bol nultý ročník, tento rok je prvý. Prehliadka horského filmu je spojená s multimediálnymi prezentáciami hostí, ktorí sú svetovými špičkami v dobrodružných športoch. Súčasťou podujatia je aj denné premietanie dokumentov pre školy. Turné po Slovensku je okrem Detvy aj v ďalších mestách.