Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Prípravy na druhú etapu obnovy vnútrobloku v Detve pokračujú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Projektová dokumentácia je spracovaná a vydané je aj stavebné povolenie.

Detva 9. decembra (TASR) – Prípravy detvianskej samosprávy na druhú etapu revitalizácie vnútrobloku na ulici Andreja Hlinku pokračujú. Ako pre TASR uviedol hovorca Detvy Milan Suja, projektová dokumentácia je spracovaná a vydané je aj stavebné povolenie.

Ako dodal, žiadosť o nenávratný finančný príspevok (NFP) predložili v tomto roku a v súčasnosti sa odborne hodnotí. „Po schválení žiadosti, podpísaní zmluvy o poskytnutí NFP, ukončení verejného obstarávania na zhotoviteľa, odkontrolovaní riadiacim orgánom a schválení, sa môže začať stavať,“ podotkol Suja.

Vo vnútrobloku plánuje mesto úpravy. „Vytvorí sa oddychová zóna, kde budú sedenie, zeleň a kríky, a taktiež stretávacia zóna, doplnená o lavičky a stoly,“ zhrnul primátor Detvy Ján Šufliarský s tým, že vzniknú aj viacúčelová hracia plocha a detské ihriská.

Pribudne aj chodník pre pohybové aktivity určený napríklad pre korčuliarov. „Naplánovaná je aj obnova existujúcich chodníkov, ako aj priestoru pre odpadkové koše, vrátane rekonštrukcie piatich schodísk,“ pripomenul.

Projekt počíta aj s doplnením mobiliáru ako sú odpadkové koše a lavičky. „Ide o prirodzené pokračovanie prvej etapy revitalizácie vnútrobloku, čím sa vytvorí ucelený kultivovaný priestor a oddychová zóna nielen pre komunitu, ale aj pre návštevníkov mesta,“ zdôraznil.

V prvej etape na ulici Andreja Hlinku vznikol aj verejný priestor medzi bytovými domami. Pre deti a ich rodičov funguje od leta 2019. Pribudli tam hojdačky, lezecká stena, kvety, lavičky či ihrisko na cvičenie s vlastnou váhou. Na financovanie tohto projektu mesto získalo dotáciu z fondov Európskej únie vo výške 468.528 eur, ďalšie náklady boli hradené z mestského rozpočtu.