Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Detva sa pripravuje vyhlásiť súťaž pre obnovu škôlky na Námestí SNP

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Mesto Detva je zriaďovateľom štyroch materských škôl. Okrem školského zariadenia na Námestí SNP v starej časti mesta navštevujú deti aj tri škôlky na sídlisku.

Detva 30. mája (TASR) – Mesto Detva sa pripravuje vyhlásiť verejnú súťaž na dodávateľa stavených prác pre obnovu škôlky na Námestí SNP. Jej časť plánuje zrútiť a nahradiť ju novou prístavbou. TASR to potvrdil primátor mesta Branislav Baran.

Ako priblížil, jej súčasný stav nevyhovuje hygienickým a ani stavebným normám. Dodal, že ak všetko pôjde ako má, v septembri sa môžu začať stavebné práce a komplexná rekonštrukcia. Deti zo škôlky plánuje samospráva počas obnovy premiestniť do dočasných priestorov. Bude to do prístavby základnej školy v starej časti mesta, kde je družina. Predtým tam však sú podľa primátora potrebné drobné stavebné úpravy.

Hovorca mesta Detva Milan Suja uviedol, že škôlku v minulosti budovali v dvoch etapách. V prvej vznikla predná časť z drevenej konštrukcie a v druhej etape zadná, murovaná časť. "V rámci rekonštrukcie zrútia prednú drevenú časť, ktorú nahradia murovanou dvojpodlažnou stavbou," vysvetlil s tým, že zadnú, súčasnú murovanú časť obnovia a bude mať nové dispozičné riešenie.

Primátor poznamenal, že plocha pre jedno dieťa by mala byť väčšia. "Naplní sa tak hygienická a aj priestorová norma, ktorú deti potrebujú," spresnil. Mrzí ho však, že pri projektovej príprave sa pozabudlo na vybudovanie detských jaslí. "Robíme s tým, čo sme zdedili a čo máme," podotkol Baran, ktorý je novým detvianskym primátorom od vlaňajších komunálnych volieb.

Pripomenul, že táto obnova je v tomto roku pre samosprávu najväčšou výzvou. Jej súčasnú kapacitu novostavbou zároveň rozšíria. Na tento projekt sú v rozpočte mesta vyčlenené finančné prostriedky vo výške 1.900.000 eur.

Mesto Detva je zriaďovateľom štyroch materských škôl. Okrem školského zariadenia na Námestí SNP v starej časti mesta navštevujú deti aj tri škôlky na sídlisku.