Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Detve skolaudovali štvrtú nájomnú bytovku v časti Dolinky

Na archívnej snímke výstavba ďalšieho, v poradí štvrtého nájomného bytového domu v časti Dolinky v Detve v sobotu 10. apríla 2021. Foto: EASYFOTO TASR - Silvia Tannhauserová

V bytovke je desať jednoizbových bytov, 17 dvojizbových a 15 trojizbových.

Detva 18. novembra (TASR) – V Detve ukončili výstavbu ďalšej, v poradí už štvrtej bytovky v časti Dolinky. Kolaudačné rozhodnutie pre objekt so 42 nájomnými bytmi nadobudlo právoplatnosť 12. novembra. Náklady na stavbu dosiahli 2,45 milióna eur vrátane prác na technickej vybavenosti, nových cestách, parkovacích plochách, verejnom osvetlení, sieťových prípojkách a projektovej dokumentácii.

Ako mesto informuje na svojej stránke, výstavbu bytovky financovala samospráva z príspevku zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB), dotácie na obstaranie nájomných bytov, ktorú získala od Ministerstva dopravy a výstavby SR, a z vlastného rozpočtu.

"Som rád, že sa nám podarilo vybudovať nové nájomné byty, ktoré budú slúžiť najmä mladým rodinám," zhodnotil ukončenie výstavby primátor mesta Ján Šufliarský. Podľa neho je takáto pomoc v súčasnej dobe ešte dôležitejšia, pretože byty na realitnom trhu sú drahé a nie každý si môže dovoliť hypotéku na ich kúpu.

V bytovke je desať jednoizbových bytov, 17 dvojizbových a 15 trojizbových. V utorok (15. 11.) už zasadala komisia sociálna, bytová a marginalizovaných komunít pri Mestskom zastupiteľstve v Detve a vybrala nových nájomníkov. Žiadatelia museli spĺňať podmienky stanovené zákonom o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní a súvisiacich predpisov.

Na získanie nájomného bytu v novej bytovke musel mať žiadateľ dovŕšený vek 18 rokov a v Detve buď trvalý pobyt, alebo zamestnanie. "Okrem toho žiadatelia nesmú byť vlastníkmi, nájomcami, spoločnými nájomcami iného bytu či rodinného domu a ku dňu podania žiadosti museli mať uhradené záväzky voči mestu," pripomína mesto.

V súčasnosti tak mesto spravuje už 403 nájomných bytov. V časti Dolinky je ich v troch bytových domoch celkom 130, veľká časť nájomných bytov je aj v zástavbe na Štúrovej ulici.