Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Detva v tomto roku miestne dane nezvýši

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obyvatelia, ktorí žijú v bytoch, platia za psa 40 eur, obyvatelia v rodinných domoch v meste 12 eur.

Detva 18. januára (TASR) - Mesto Detva pre tento rok miestne dane nezvyšuje a ostávajú rovnaké ako vlani. Pre TASR to potvrdil hovorca Milan Suja. V platnosti zostávajú aj viaceré úľavy, ktoré si môžu uplatniť obyvatelia mesta.

Pripomenul tiež, že obyvatelia mesta tak za komunálny odpad ročne aj naďalej zaplatia 28,105 eura. Pri zbere drobného stavebného odpadu sa určuje sadzba 0,030 eura za kilogram drobných stavebných odpadov bez obsahu škodlivín.

Úľavy sa týkajú osôb, ktoré sa nachádzajú mimo mesta viac ako 90 dní v roku. Mesto zníži daň na základe písomnej žiadosti občana, ktorý predloží podklady na odpustenie poplatku,“ spomenul Suja. Tými môžu byť napríklad potvrdenie o štúdiu v zahraničí, potvrdenie o výkone väzby alebo trestu a aj potvrdenie o úhrade poplatku v inej obci. „Daň z nehnuteľnosti je znížená o 50 percent pre držiteľov preukazu ťažko zdravotne postihnutého. Ide o stavby určené na bývanie a byty, ktoré sú vo vlastníctve samostatne žijúcich fyzických osôb s ťažkým zdravotným postihnutím,“ zdôraznil hovorca.

Podľa neho aj výška dane za psa ostala rovnaká ako v minulom roku. „Obyvatelia, ktorí žijú v bytoch, platia za psa 40 eur, obyvatelia v rodinných domoch v meste 12 eur. Ľudia v rodinných domoch v miestnych častiach Kostolná, Krné, Piešť I., Piešť II., Skliarovo a Zapriechody platia štyri eurá,“ podotkol a doplnil, že samostatne žijúci dôchodcovia nad 65 rokov majú pri dani za psa 50-percentnú úľavu. Platí to aj pri dani vo výške 40 a 12 eur.

Za psa z útulku pre zvieratá sa na dobu 12 mesiacov odo dňa jeho nadobudnutia daň neplatí,“ zhrnul Suja. Oslobodenie od tejto dane si môže daňovník uplatniť predložením potvrdenia útulku, z ktorého zviera získal.