Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Do Devína priviezli ďalšie diely mobilného hradenia

Rozvodnená rieka Morava. Foto: TASR/Štefan Puškáš
Na snímke protipovodňové bariéry na nábreží Dunaja na staromestskej strane Bratislavy, 6. júna 2013. v Pozadí hliadkuje policajt. Foto: TASR/Michal Svítok

Momentálne je hladina približne 20 centimetrov pred úrovňou hradenia.

Bratislava 6. júna (TASR) - Do Devína priviezli ďalšie diely mobilného hradenia pre prípad, že by záplavová vlna bola vyššia, ako sa očakáva. Momentálne je hladina približne 20 centimetrov pred úrovňou hradenia. Pre TASR to povedal minister vnútra Robert Kaliňák.

"Zohnali sme niekoľko zábran, ktoré boli z inej časti mobilného systému a vyskúšame to na tejto kratšej časti pre prípad, že by záplavová vlna bol väčšia, ako sú odhady. Odhady hovoria, že by sme mali mať ešte rezervu 5-6 centimetrov," povedal na parkovisku pod hradom Devín Kaliňák. Diely mobilného hradenia zatiaľ nezačali inštalovať, podľa Kaliňáka to je možné aj v prípade, že by výška hradenia bola prekonaná. Situácia v ďalšej časti Slovanského nábrežia je podľa neho "o niečo lepšia". Dodal, že na ostatných miestach Bratislavy je to na hrane, a to najmä v oblasti mostu Lafranconi.

"Aktuálne sa blížime ku kulminácii. V mnohých prípadoch sme zaznamenali takzvané dýchanie rieky, ktorá vlastne stúpne-klesne, stúpne-klesne," povedal Kaliňák. Apeloval na najmä na ľudí, ktorí sa chodia pozerať na rozvodnené rieky, aby dbali na bezpečnosť. "Nikto nechce nikomu brániť, aby mal výhľad v rámci Dunaja, určite sú to veľmi zaujímavé obrázky, ktoré sa nemusia opakovať niekoľko rokov, v každom prípade je to veľmi nebezpečné," uzavrel.


Lávka mosta SNP je sprístupnená


Lávka mosta SNP zo strany od Starého mosta, ktorú polícia uzatvorila o 15.10 h je opäť pre chodcov sprístupnená. TASR o tom informovala krajská policajná hovorkyňa Karina Považanová.

V mestskej časti Devín 100 študentov Strednej odbornej školy Policajného zboru v Bratislave plní vrecia pieskom pre prípad potreby stabilizácie mobilných protipovodňových zábran. "Okrem materiálnych škôd polícia nezaznamenala v súvislosti s povodňovou situáciou žiadne zranenia ani obete na životoch," uviedla ďalej krajská policajná hovorkyňa Petra Hrášková. Dodala, že pred 15.00 h polícia druhýkrát počas dnešného dňa vrtuľníkom monitorovala povodňovú situáciu v kraji.


Približne 20 ľudí muselo opustiť chaty v oblasti Malé Pálenisko



Približne 20 osôb muselo dnes opustiť záhradné chaty a domčeky v oblasti Malé Pálenisko v Bratislave. Dôvodom je presakovanie vody z hlavného toku Dunaja do malého Dunaja v časti medzi nápustným objektom a malou elektrárňou. TASR o tom informovala krajská policajná hovorkyňa Karina Považanová.

"V záujme ochrany života a zdravia policajti krátko pred poludním vyzvali občanov, ktorí sa zdržiavali v tejto lokalite, aby v záujme vlastnej bezpečnosti opustili tieto objekty a presunuli sa na bezpečné miesto," uviedla Považanová. V súčasnosti sa na mieste nachádza policajná hliadka. Vstup ľudí do tejto oblasti už nie je možný.

Polícia naďalej vyzýva občanov, aby sa zbytočne nezdržiavali v tesnej blízkosti rozbúrených vôd a nenavštevovali miesta, ktoré sú už z dôvodu hroziaceho nebezpečenstva uzatvorené.

Dunaj už dosiahol 1032 centimetrov



Dunaj v Bratislave dosiahol dnes maximum 1032 centimetrov (cm). Hydrológovia predpokladajú, že veľtok bude kulminovať dnes v noci a dosiahne približne 1040 cm.

Od 14.15 h policajti uzavreli cestu od Čunova po Gabčíkovo. "Dôvodom je presakovanie spodnej vody na komunikácii na území Trnavského kraja. Policajti, ktorí sa na mieste nachádzajú a regulujú premávku, umožňujú prejazd len obyvateľom tejto lokality," informovala hovorkyňa bratislavských krajských policajtov Petra Hrášková. Pre vysokú hladinu Dunaja polícia uzavrela bratislavské Dvořákovo nábrežie, od mosta Lafranconi po PKO.

Dunaj stále stúpa v Devíne, kde dosiahol 971 cm, obyvateľov tam prepravuje vojenská tatra. V Medveďove hladina rieky dosahuje 925 cm, v Gabčíkove 792, Komárne 786 a Štúrove 680 cm. Kritická situácia je aj vo Vysokej pri Morave, kde rieka dosahuje 622 cm.

Pre vysoké hladiny riek je na Slovensku v pohotovosti 1000 hasičov, pričom 300 z nich sa nachádza priamo v krízových oblastiach a 115 vykonáva protipovodňové práce. Ide najmä o odčerpávanie vody zo zaplavených cestných komunikácií, rodinných domov, priesakov v blízkosti hrádzí. Podieľajú sa aj na spevňovaní hrádzí vrecami. "V rámci operatívnych opatrení bolo dislokovaných do rizikových oblastí 50 kusov hasičskej techniky," informovala hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru Silvia Jančovičová.

Hydrológovia zvyšujú odhad kulminácie

Hydrológovia opätovne zvýšili odhad kulminácie Dunaja na jeho slovenskom úseku. V Bratislave by mala jeho hladina dnes v noci pravdepodobne dosiahnuť okolo 1040 centimetrov, plus mínus 10 cm.

V bratislavskom Devíne sa očakáva kulminácia večer na úrovni asi 980 centimetrov, odchýlka môže byť plus mínus 5 cm, informoval ďalej hovorca Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Ivan Garčár.

V Medveďove by mal Dunaj kulminovať v piatok (7. 6.) v noci na úrovni 970 až 990 cm, v Komárne v sobotu večer na úrovni 870 až 890 cm. Následne by mala hladina Dunaja dosiahnuť v nedeľu (9. 6.) ráno svoj vrchol aj v Štúrove, kde má dosiahnuť 790 až 820 cm.


Kvôli povodniam polícia uzavrela Viedenskú cestu od odbočky z Einsteinovej ulice po Starý most a rovnako aj Tyršovo nábrežie. V Devíne je naďalej uzatvorené Slovanské nábrežie. "Dopravné obmedzenia v súčasnosti pretrvávajú aj na Devínskej ceste a účelovej komunikácii medzi Devínskym jazerom a Vysokou pri Morave, ktoré sú neprejazdné," informovala hovorkyňa bratislavských krajských policajtov Karina Považanová.

Uzatvorené je aj Fajnorovo nábrežie od Starého mosta po Osobný prístav. Naďalej je neprejazdná aj Matejkova ulica v smere na Dlhé diely, ako i v smere z Dlhých dielov. Obmedzenie naďalej trvá aj na Starom moste, kde sa od stredy (5. 6.) nedá ísť zo Starého Mesta ani z Petržalky. Polícia výzvy občanov, aby rešpektovali obmedzenia, dopravné značenia a pokyny policajtov. "Zároveň vyzývame občanov k spolupráci, ústretovosti a disciplinovanosti," dodala Považanová.

Pri Dunaji sa pokúsili rozmontovať protipovodňové zábrany

M.FTÁČNIK:Obete na životoch by nemali byť, ak si k tomu nepomôžeme sami



Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik opätovne vyzval obyvateľov i návštevníkov hlavného mesta na zodpovedné správanie, aby počas povodní neohrozili vlastnú bezpečnosť ani bezpečnosť iných. Priznal zároveň, že v stredu (5.6.) sa stali viaceré prípady, ktoré o takomto správaní nesvedčia.

Primátor spomenul pokusy rozmontovať mobilnú hrádzu. "Ak niekto ukazuje šraubu z mobilnej hrádze, možno si myslí, že je to hrdinský čin, no v skutočnosti urobil niečo, čo ohrozilo bezpečnosť nás všetkých," zdôraznil Ftáčnik.

Pochopenie nemal ani k prípadu troch podnapitých mužov, ktorí sa v stredu večer (5.6) na sútoku Moravy a Devína člnkovali a na výzvy polície odpovedali vulgárnym spôsobom. "Správali sa nezodpovedne voči vlastnému životu a myslím si, že to by dnes nemal nikto riskovať," povedal Ftáčnik podľa ktorého v Bratislave v súvislosti s povodňami nie je dôvod, aby boli obete na životoch. "Ak si k tomu nepomôžeme sami," dodal primátor.

Mesto s poriadkovými silami v stredu uzatvorilo Fajnorovo nábrežie a takisto Starý most, v oboch prípadoch pre nedisciplinovanosť ľudí, ktorí pozorovali zvyšujúcu sa hladinu Dunaja. Mesto najnovšie uvažuje aj o uzatvorení úseku nábrežia medzi mostom SNP a mostom Lafranconi. "Máme tam travertínový múrik, ktorý je priepustný a jeho výška je nastavená tak, aby sme odolali storočnej vode. Ale ak by sa niečo stalo a voda by kulminovala 20 - 25 cm pod okrajom, nechceme ľudí vystaviť nebezpečenstvu," vysvetlil Ftáčnik fakt, že aj túto časť nábrežia by mali ohradili páskami a mala by ho kontrolovať polícia.


Na snímke vojaci plnia vrecia pieskom v Devíne.
Foto: TASR/Michal Svítok
Armáda povolala do Devína ďalších 100 vojakov
Rezort obrany do Devína povolal ďalších 100 vojakov, ktorí v poobedňajších hodinách začnú napĺňať vrecia pieskom kvôli možnému spevňovaniu a navýšeniu tunajšej hrádze. Informoval o tom minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) na dnešnom brífingu v Devíne s tým, že sa rozhodli nečakať na predpovede, ktoré potvrdia maximálnu výšku hladiny Dunaja v Devíne na úrovni 985 centimetrov.

"Rozhodli sme sa nečakať na potvrdenie týchto čísiel na 14.00 hodinu, ale povolali sme 100 vojakov, sú zabezpečené vrecia, autá sme poslali do Plaveckého Štvrtka pre piesok a o druhej tu začne vrecovanie, aby sme prípadne ešte navýšili túto hrádzu a aby sme zabránili tomu, aby voda pretiekla," uviedol Glváč s tým, že súčasné hradenie má stále rezervu piatich centimetrov. "Urobíme tieto preventívne opatrenia, aby sme zabránili väčším škodám," dodal šéf rezortu obrany. Vojaci podľa jeho slov v Devíne naďalej zabezpečujú kyvadlovú dopravu a už dnes previezli 385 ľudí.


Vojenský vrtuľník prevážal na Kramáre matku s 3-mesačným dieťaťom


Vojenský vrtuľník dnes z Devína prevážal do nemocnice na Kramároch matku z trojmesačným dieťaťom, ktoré malo už niekoľko dní vysoké teploty. Postupne sa pridávali aj bolesti a problémy s dýchaním. Vojakov požiadali o pomoc zdravotnícki záchranári, ktorí dieťa doma ošetrovali.

Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) bol v tom čase skontrolovať situáciu v Devíne. "Okamžite sme zmenili plán cesty, pretože podľa záchranárov bola hospitalizácia nevyhnutná," vysvetlil šéf rezortu obrany. Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová uviedla, že policajti dievčatko spolu s rodičmi dostali cez ťažký terén až na miesto, kde stál vrtuľník.

Ako TASR informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková, v súvislosti s povodňami je v pohotovosti viac ako 600 vojakov zo západoslovenského regiónu a 102 kusov techniky, vrátane člnov, vrtuľníkov, autobusu, žeriavu, či vodného čerpadla. Do Devína v súčasnosti už smeruje 100 vojakov, ktorí budú plniť vrecia pieskom pre prípad, že bude treba navýšiť hrádzu.

Vojaci pomáhali pri povodniach aj v uplynulých dňoch. V pondelok (3.6.) pomohli obyvateľom na Devínskej ceste pri evakuácii nábytku, v stredu (5.6.) počas celého dňa zabezpečovali kyvadlovú dopravu nákladným autom Tatra 815 a tiež plnili vrecia pieskom a stavali z nich protipovodňové bariéry.


Minister vnútra Róbert Kaliňák (Smer-SD) informoval, že na Devínskej ceste k desiatim zaplaveným domom pribudlo niekoľko ďalších. "Polícia tam zabezpečuje stráženie objektov proti rabovaniu," povedal Kaliňák. Podľa jeho slov už boli prezreté aj cesty cez les z vrchnej časti Bratislavy pre prípad, že by nebolo možné v nočných hodinách použiť mobilné prostriedky pre prípadnú pomoc občanom Devína.

Kaliňák ďalej informoval, že v obci Vysoká pri Morave začal presakovať hrádzový múr. "Snažíme sa zabezpečiť sanačné práca, aby sa tam tá situácia nezhoršovala, čo je dôsledkom stúpajúcej hladiny rieky Morava," dodal šéf rezortu vnútra.
Foto: TASR/Michal Svítok

Polícia uzavrela Dvořákovo nábrežie od mosta Lafranconi po PKO
Pre vysokú hladinu Dunaja polícia uzavrela Dvořákovo nábrežie od mosta Lafranconi po PKO. TASR o tom informovala hovorkyňa bratislavských krajských policajtov Karina Považanová. Polícia vyzýva občanov, aby sa nezdržiavali v blízkostí rozvodnených riek.

V Devíne ľudí prepravuje vojenská tatra, kyvadlová doprava do Devínskej Novej Vsi však nefunguje. Každú nepárnu hodinu berie Devínčanov od cintorína, zastavuje pri kostole, základnej škole a Riviére. Naspäť, od Riviéry do Devína, chodí približne každú párnu hodinu.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) informoval, že linka číslo 28, ktorá pre vysokú hladinu Dunaja premáva po odklonenej trase, nemôže mať nástupište na zastávke Na hriadkach, ale priamo na výstupišti. "V okolí nástupišťa začala totiž presakovať voda. Cestujúci budú na mieste usmernení vodičom autobusu," povedala Zuzana Vachová z DPB.

Dunaj v Devíne momentálne dosahuje výšku 972 cm, v Bratislave má 1029 cm. Kulminovať by mal podľa hydrológov dnes v noci.

V Lodenici Univerzity Komenského je kritický stav
V Lodenici Univerzity Komenského (UK) v Bratislave je kritický stav. Hangár a dielňu už zatopila spodná voda. Samotná lodenica je zatiaľ nad úrovňou vody. "Z dôvodu bezpečnosti sa na 11.00 h naplánovalo odpojenie od elektrickej energie," povedala Andrea Földváryová z oddelenia vzťahov s verejnosťou UK.

Priesaky spodnej vody hlási aj Vysokoškolský internát Družba UK, momentálne však nie sú kritické. "V oblasti švédskych domčekov sa odčerpáva spodná voda, ktorá presakuje cez kanály a podložie. Voda však nijakým spôsobom nezasahuje interiéry domčekov," dodala Földváryová.

Najbližšie pri Dunaji je Filozofická fakulta UK. Rozvodnená rieka však zatiaľ jej fungovanie neovplyvnila. Na budúci týždeň tu chystajú prijímacie pohovory, fakulta ich zatiaľ nemieni presúvať. Zaplavilo aj spodnú časť Botanickej záhrady UK. "Ide o údolie pri rybníku, kde sa vylieva Vydrica z dôvodu spätného vzdúvania jej hladiny," povedal riaditeľ Botanickej záhrady UK Jaroslav Bella. Voda podľa neho stúpla ešte vyššie ako v roku 2002 a zaplavila vodáreň, ktorá slúži na zavlažovanie záhrady, andezitovú skalku a prístupovú cestu k rybníku. "Hladina je vyššia o cca 2,5 metra oproti normálu," doplnil riaditeľ.

Väčšina Švédskych domkov v areáli internátu Družba je zatopená




Zatopená je aj obecná lodenica Klub vodných športov Karlova Ves. Pod vodou je celý areál, vodáci však stihli lodenicu v pondelok (3. 6.) vysťahovať a vybavenie posilňovne a klubovne odviesť. V skladoch zostali podľa Juraja Puchera len kanoe a kajaky, ktoré boli uložené tak, aby ich voda zaliala a nezničila.

Na vysokoškolskom internáte Družba presakuje spodná voda. Väčšina jeho Švédskych domkov je zatopená, vysťahovali sa z nich už všetci študenti.

"Voda sa však nenachádza v interiéroch. Vedenie internátov aktívne koordinuje práce so záchrannými zložkami," povedala pre TASR Andrea Földváryová z oddelenia vzťahov s verejnosťou Univerzity Komenského (UK).

Kritický stav hlási aj Lodenica UK, kde už spodná voda zatopila hangár a dielňu. Voda zaplavila aj spodnú časť Botanickej záhrady UK. Najbližšie pri Dunaji je Filozofická fakulta UK. Rozvodnená rieka však zatiaľ jej fungovanie neovplyvnila. Na budúci týždeň tu chystajú prijímacie pohovory, fakulta ich zatiaľ nemieni presúvať.



Polícia uzavrela Dvořákovo nábrežie od mosta Lafranconi po PKO
Pre vysokú hladinu Dunaja polícia uzavrela Dvořákovo nábrežie od mosta Lafranconi po PKO. TASR o tom informovala hovorkyňa bratislavských krajských policajtov Karina Považanová. Polícia vyzýva občanov, aby sa nezdržiavali v blízkostí rozvodnených riek.

V Devíne ľudí prepravuje vojenská tatra, kyvadlová doprava do Devínskej Novej Vsi však nefunguje. Každú nepárnu hodinu berie Devínčanov od cintorína, zastavuje pri kostole, základnej škole a Riviére. Naspäť, od Riviéry do Devína, chodí približne každú párnu hodinu.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) informoval, že linka číslo 28, ktorá pre vysokú hladinu Dunaja premáva po odklonenej trase, nemôže mať nástupište na zastávke Na hriadkach, ale priamo na výstupišti. "V okolí nástupišťa začala totiž presakovať voda. Cestujúci budú na mieste usmernení vodičom autobusu," povedala Zuzana Vachová z DPB.

Dunaj v Devíne momentálne dosahuje výšku 972 cm, v Bratislave má 1029 cm. Kulminovať by mal podľa hydrológov dnes v noci.

Na evakuáciu je zabezpečených 15 autobusov

Dopravný podnik Bratislava je v pohotovosti, v noci zasadal krízový štáb. V prípade evakuácie má pripravených 15 autobusov, vodičov a ďalšie záložné vozidlá.

"Vedúci dispečingu a zamestnanci nepretržite monitorujú situáciu priamo v meste a v prípade potreby sú pripravení okamžite zasiahnuť," informuje DPB na svojom webe. Všetky zložky DPB budú v pohotovosti až do odvolania mimoriadneho stavu v Bratislave.

VIDEO: Mobilné hradenie stále drží vodu mimo mesta


Spodnú časť Botanickej záhrady zaplavilo

Spodnú časť bratislavskej Botanickej záhrady Univerzity Komenského zaplavilo. "Ide o údolie pri rybníku, kde sa vylieva Vydrica z dôvodu spätného vzdúvania jej hladiny," povedal riaditeľ Botanickej záhrady UK Jaroslav Bella.

Voda podľa neho stúpla ešte vyššie ako v roku 2002 a zaplavila vodáreň, ktorá slúži pre zavlažovanie záhrady, andezitovú skalku a prístupovú cestu k rybníku. "Hladina je vyššia o cca 2,5 m oproti normálu," doplnil riaditeľ.