Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Chorvátsky prezident navštívil Devínsku Novú Ves

Zoran Milanovič, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Chorvátsky prezident zároveň ocenil humanitárnu pomoc po zemetraseniach, ktorú mestská časť odovzdala krajine v tomto roku.

Bratislava 16. júna (TASR) - Bratislavskú Devínsku Novú Ves navštívil v utorok (15. 6.) prezident Chorvátskej republiky Zoran Milanovič, ktorý je v slovenskej metropole pri príležitosti GLOBSEC Bratislava Fóra 2021. TASR o tom informovala Jana Vedejová Sitášová, vedúca mediálneho oddelenia miestneho úradu. Mestská časť je známa svojou historicky silnou chorvátskou komunitou a aktívnou chorvátskou menšinou, zároveň má v Chorvátsku štyri partnerské obce.

"Táto návšteva vyjadruje partnerstvo a spoluprácu Slovenska a Chorvátska s prihliadnutím na chorvátsku menšinu na Slovensku," skonštatoval starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír.

Chorvátsky prezident zároveň ocenil humanitárnu pomoc po zemetraseniach, ktorú mestská časť odovzdala krajine v tomto roku. Išlo prevažne o hygienické potreby a trvanlivé potraviny, ktoré sa podarilo vyzbierať v rámci humanitárnej zbierky. "Padli slová vďaky za to, že aj menšia mestská časť, obec dokáže v ťažkých časoch podať pomocnú ruku," priblížil Krajčír.

Podotkol, že prezidenta zaujal aj názov ulice Vukovarská, ktorá vznikla v mestskej časti v roku 2019. Pomenovaná je po chorvátskom meste Vukovar, smutne preslávenom počas vojenského konfliktu v roku 1991, ktoré je najväčším symbolom novodobých dejín Chorvátska. Pre Chorvátov je symbolom spolupatričnosti, súdržnosti a priateľstva.

Stretnutie starostu Devínskej Novej Vsi a chorvátskeho prezidenta sa konalo v priestoroch Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku, ktoré sídli na Istrijskej ulici. Múzeum s celoštátnou pôsobnosťou dokumentuje a realizuje výskum dejín a kultúry Chorvátov na Slovensku od ich príchodu na územie až po súčasnosť.