Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Diabetici upozornili na pretekoch Okolo Slovenska na dôležitosť pohybu

Ilustračná foto. Foto: TASR – František Iván

Cyklistika, rovnako ako každý pohyb alebo športová aktivita, je podľa Klaudie Šugrovej z pacientskeho združenia KlauDIA základným a veľmi pevným pilierom liečby.

Žilina 16. septembra (TASR) - Oficiálnu trať časovky cyklistických pretekov Okolo Slovenska prešiel v stredu v Žiline aj nesúťažný tím DiaPozitívcov. Slovenskí diabetológovia, predstavitelia pacientskych organizácií i diabetici poukázali na dôležitosť pohybu pri prevencii a liečbe diabetu.

"Šport je pre nás kľúčová zbraň v rámci liečby a jedna z možností, ktoré môže ovplyvniť samotný pacient. Dá sa povedať, že pacient má v rukách viac než 50 percent úspechu svojej liečby. Nielen v zdravej strave, ale práve v adekvátnom pohybe. Minimálne každý druhý deň v trvaní 45 až 60 minút, ale ideálne, keď je každodenný," povedal prezident Slovenskej diabetologickej asociácie Emil Martinka počas sprievodného podujatia pretekov Okolo Slovenska Diapozitívna energia na kolesách.

Druhý raz sa na štart pretekov postavil profesionálny tím cyklistov Team Novo Nordisk zložený výlučne z pretekárov – diabetikov. Na ich výkony sa prišla pozrieť aj diabetička a cyklistka Jana Hagendorfová. "O téme diabetes sa hovorí veľmi málo. Diabetikov je stále viac a stretávame sa s tým, že o tom nechcú hovoriť. Mnohí nechcú športovať, lebo majú nejakú obavu. Preto je toto podujatie úžasnou ukážkou, že s diabetom sa dá športovať a viesť absolútne plnohodnotný život," podotkla.

Cyklistika, rovnako ako každý pohyb alebo športová aktivita, je podľa Klaudie Šugrovej z pacientskeho združenia KlauDIA základným a veľmi pevným pilierom liečby. "Liečbu zastrešuje lekár – diabetológ. Ale ani najúžasnejší lekár za pomoci najmodernejšej medicíny nedokáže liečiť diabetes bez aktívneho prístupu a bez vlastného pričinenia pacienta. Z pohľadu pacienta to znamená zosúladiť stravu, pohyb a inzulín. Toto je nerozlučná trojička, ktorá musí byť v rovnováhe. Učíme ľudí ako sa majú hýbať, kedy majú jesť, čo majú jesť a kedy si majú inzulín, ktorý im lekár naordinuje, aplikovať. A dosahovať týmto spôsobom dobré liečebné výsledky," uviedla Šugrová.

"Za naše pacientske združenie z Nitry a okolia sa prihlásilo 25 aktívnych účastníkov, z toho 10 detí. Máme tu aj juniorských reprezentantov v horskej cyklistike. A motivátorku Janku, ktorá ako diabetička a dospeláčka učí našich malých kamarátov. Ukazuje im, že ozaj sa všetko dá. Netreba sa vzdávať snov ani cieľov, ale všetko treba dať do rovnováhy," dodala Šugrová.