Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Diela neprofesionálnych výtvarníkov predstaví výstava v Kroměříži

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa kurátora výstavy Martina Kratochvila je kolekcia obrazov vystavená v Kroměříži výsledkom osobitých reakcií autorov.

Nitra/Kroměříž 11. novembra (TASR) – V Dome kultúry v Kroměříži v týchto dňoch sprístupnili výstavu zostavenú z diel neprofesionálnych výtvarníkov z Krajského osvetového strediska (KOS) v Nitre. Spoločne tu vystavujú so svojimi moravskými partnermi.

Ako uviedla Zdenka Smrečková z KOS, výstava Kroměřížsky salón 2021 prezentuje diela, ktoré vznikli na výtvarnom Setkání v Litomyšli a na medzinárodnom výtvarnom sympóziu neprofesionálnych výtvarníkov v Banskej Štiavnici. Diela nitrianskych výtvarníkov vznikali počas letného workshopu s názvom Architek-túra zameraného na skúmanie genius loci Banskej Štiavnice.

Podľa kurátora výstavy Martina Kratochvila je kolekcia obrazov vystavená v Kroměříži výsledkom osobitých reakcií autorov. "Osobnostné predpoklady, mentálne a emočné rozpoloženie jednotlivých účastníkov workshopu vplývali na charakter i obsah zobrazovaného. Na maľbách môžeme identifikovať tajomné, snové, štylizované, poetické i expresívne obrazy Banskej Štiavnice a jej okolia. Ponúkajú možnosť vidieť za viditeľné a odhaľujú nielen zákutia miesta a mesta, ale aj zákutia vlastnej mysle autorov," doplnil Kratochvil.