Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Digitálne EkoPoloniny majú prispieť k zvýšeniu návštevnosti regiónu

Na archívnej snímke zubry hrivnaté v Národnom parku Poloniny. Foto: TASR - Jana Ďurašková

V rámci projektu sa konkrétne vytvorí webová stránka, interaktívna mapa, virtuálna prehliadka i mobilná aplikácia.

Prešov 13. novembra (TASR) - Inovačné partnerské centrum (IPC) Prešov uspelo so svojím projektom Digitálne EkoPoloniny vo výzve rezortu Ministerstva životného prostredia SR. Bola zameraná na transformáciu regiónu Národného parku (NP) Poloniny. Ide o jeden z trinástich podporených projektov pre NP Poloniny, ktorých zámerom je rozvoj mäkkého turizmu a zachovávanie kultúrnych hodnôt krajiny.

Cieľom projektu IPC Prešov, ktorému boli schválené prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti SR vo výške viac ako 190.300 eur, je digitalizácia regiónu Polonín s cieľom zvýšenia turistickej návštevnosti a konkurencieschopnosti regiónu.

"NP čaká budovanie digitálnych služieb a produktov cestovného ruchu. V rámci projektu sa konkrétne vytvorí webová stránka, interaktívna mapa, virtuálna prehliadka i mobilná aplikácia. Ide o overené digitálne produkty schopné posúvať rast regiónu dopredu po všetkých stránkach, ktoré ostanú v danom regióne aj po úspešnom ukončení projektu. Zároveň budú nabádať priamo aj nepriamo k ochrane životného prostredia," uviedla pre TASR hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová.

Ako ďalej povedala, chránené územia sa vďaka projektu spropagujú bez akéhokoľvek fyzického zásahu a celý zámer a ponúknutý on-line obsah bude užívateľov nabádať na eco-friendly prístup, záujem o životné prostredie, ochranu prírodného a kultúrneho dedičstva a povedie k zvyšovaniu ich povedomia o životnom prostredí a zelenej ekonomike. Prispeje tiež k prehlbovaniu vedomostí a občianskeho záujmu v tejto téme.

"Projektový zámer všestranne podporuje rast celého regiónu, jeho zviditeľnenie, propagáciu a atraktivitu s dosahom na cestovný ruch. Snaží sa komplexne v rámci digitálnych možností budovať digitálne služby cestovného ruchu, čo by malo pre danú lokalitu priniesť v oblasti cestovného ruchu aj nárast počtu pracovných miest," dodala Jeleňová.

Termín realizácie projektu Digitálne EkoPoloniny je stanovený na november až december 2025.