Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Divadlo SkRAT sa vracia k divákom novou hrou Šľachtici

Slovenský herec Milan Chalmovský z divadla Skrat. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Príbehy z lepšej spoločnosti uvedie 24. mája v bratislavskom A4 - priestore súčasnej kultúry.

Bratislava 18. mája (TASR) - Divadlo SkRAT sa po uvoľnení opatrení vracia k divákom s novým predstavením "o viere vo vlastnú výnimočnosť, o degenerácii a o (pod)vedomej túžbe žiť ten správny život". Premiéru inscenácie Šľachtici. Príbehy z lepšej spoločnosti uvedie 24. mája v bratislavskom A4 - priestore súčasnej kultúry. TASR o tom informovala PR manažérka Lenka Bednárová.

Dodala, že aj nová inscenácia vznikla metódou kolektívnej tvorby: "Je poprepájaná s odkazmi na dielo A. P. Čechova a autori a účinkujúci ho v procese tvorby voľne dopĺňali, ohýbali a aktualizovali. Vzniklo tak predstavenie poskladané z tragikomických príbehov o viere v to, že sme výnimoční, o schopnosti presvedčiť samých seba, že sme lepší, ale aj o degenerovaní či rôznych chorobách zo zvierat."

Tvorcovia ďalej avizujú, že nový titul je aj o syfilise, ktorý sa vraj dá vymodliť či o nevládnom starcovi na vozíčku, ktorý ešte môže byť najlepším otcom, ale iba nenarodeného dieťaťa. "Inscenácia hovorí o modeloch správania, ktoré ľudia prijímajú cez médiá, televízie, seriály či novinové správy. O modeloch, ktoré sú nám predkladané ako tie správne, ktoré keď imitujeme, tak žijeme správny život," dodáva Ľubomír Burgr, režisér aj autor hudby k inscenácii, ktorá má byť napriek všetkému stále komédiou. "Síce o vážnych veciach, ale s typicky skraťáckym humorom a nadhľadom," uzavrela Bednárová.

Prvá repríza je naplánovaná na 25. mája.