Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Divadlo Žilina uvedie predstavenie pre sluchovo znevýhodnených

Ilustračná snímka. Foto: EASYFOTO TASR - Maroš Černý

Divadlo zakúpilo ledkové titulkovacie zariadenie, čím podľa Palenčíkovej vychádza v ústrety novému publiku.

Žilina 20. septembra (TASR) - Mestské divadlo Žilina prvýkrát uvedie divadelné predstavenie s tlmočením a titulkami pre sluchovo znevýhodnených. Predstavenie inscenácie hry Andreasa Sautera a Bernharda Studlara Prachy! v réžii Mariána Amslera sa uskutoční 23. septembra v rámci Medzinárodného týždňa nepočujúcich. TASR o tom informovala Zuzana Palenčíková z mestského divadla.

"Tento rok sa oslavy zameriavajú na dôležitosť posunkového jazyka, ktorý je jedným z prvkov špecifickej kultúry ľudí s postihnutím sluchu (nepočujúcich, nedoslýchavých, ohluchnutých a iných)," priblížila Palenčíková.

Divadlo zakúpilo ledkové titulkovacie zariadenie, čím podľa Palenčíkovej vychádza v ústrety novému publiku. Pomáha tým tiež sprístupňovať kultúru v zmysle Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím. Predstavenia s tlmočením a titulkami pre sluchovo znevýhodnených ľudí plánuje uvádzať raz mesačne počas celej divadelnej sezóny.

Mestské divadlo predstavenie uvedie v spolupráci s Asociáciou nepočujúcich Slovenska a organizačnou jednotkou Krajského centra nepočujúcich ANEPS Žilina.