Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Ochotníci z Trnavského kraja sa priučia divadelným zručnostiam

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Projekt Rozvoj divadelných zručností realizuje Trnavské osvetové stredisko a Divadlo Jána Palárika s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.

Trnava 6. októbra (TASR) – V októbri a počas novembra sa v Trnave uskutoční projekt k Roku slovenského divadla s názvom Rozvoj divadelných zručností. Trnavské osvetové stredisko (TOS) v spolupráci s Divadlom Jána Palárika (DJP) pripravilo workshopy v oblasti réžie, herectva a autorského písania pre záujemcov z prostredia neprofesionálneho divadla. Informovala o tom Katarína Michalčíková z TOS.

Na každú z troch častí vzdelávacieho projektu je nadviazaná spolupráca s profesionálom z DJP. „Na režijnú prácu pod vedením režiséra Juraja Bielika bude 16. a 17. októbra bude zameraný workhop Réžia je umenie. Nebudú chýbať témy, ako práca s hercom, analýza textu či pohľad na priestor ako na vyjadrovací prostriedok," uviedla Michalčíková.

Na hereckom workshope sa 24. októbra a 7. novembra účastníci zoznámia so základom analýzy dramatického textu. Jeho lektorom bude herec Michal Jánoš. Ochotnícki herci budú môcť na cvičeniach aplikovať poznatky z analýzy postavy a naučia sa zachovať autenticitu a hereckú prirodzenosť. Workshop autorského písania s podtitulom Odhaľte v sebe drámu 14. a 21. novembra povedie dramaturgička Lucia Mihálová. Bude sa hovoriť o princípoch tvorby dramatického textu s následným tréningom prostredníctvom konkrétnych zadaní.

Projekt Rozvoj divadelných zručností realizuje TOS a DJP s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR. Informácie o možnosti prihlásenia sa sú na webstránke Trnavského osvetového strediska. Podmienkou organizátorov je, aby si účastníci priniesli perá, poznámkové bloky, dobrú náladu a predovšetkým záujem o divadlo.