Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Dnes začal 17. ročník festivalu Etnofilm v Čadci

Aj takto vyzeral festival Etnofilm v roku 1998. Archívna foto. Foto: TASR/František Dejčík

Tento ročník festivalu je žánrovo najpestrejší, ponúka 15 slovenských filmov a osem zahraničných. Etnofilm je najstarším filmovým festivalom na Slovensku.

Čadca 23. októbra (TASR) – Štyri desiatky filmov z 12 štátov predstaví 17. ročník medzinárodného filmového festivalu o etnológii, sociálnej a kultúrnej antropológii Etnofilm Čadca 2012, ktorý sa dnes začal v Čadci.

Výber filmov do súťaže je podľa riaditeľky Etnofilmu Silvie Petrekovej žánrovo výrazne pestrejší ako v roku 2010. „Potešil záujem mladých filmárov, študentov Akadémie umenia v Banskej Bystrici. Povzbudivá je aj kvalita 15 slovenských filmov zaradených do súťaže, po 4 filmy zastupujú v súťaži Maďarsko a Španielsko. Na sedemnástich ročníkoch Etnofilmu sa predstavilo celkovo 568 filmov z 34 krajín,“ uviedla riaditeľka festivalu.

Pripomenula, že Etnofilm je najstarším filmovým festivalom na Slovensku. „Koná sa nepretržite od roku 1980, keď sa jeho zakladatelia na čele s Martinom Slivkom rozhodli umiestniť Etnofilm do Čadce. Vzhľadom na bohatstvo ľudovej kultúry v regióne Kysúc, ako aj potrebu kultivovať záujem o film v rôznych regiónoch Slovenska. Festival má trvalé miesto medzi odbornou, ale aj laickou verejnosťou ako unikátne filmové podujatie venované problematike etnológie, sociálnej a kultúrnej antropológie, spôsobu života ľudského spoločenstva a ľudovej kultúry prostredníctvom filmových diel, dokumentárnych filmov zo Slovenska i zahraničia,“ skonštatovala Petreková.

Pôda Etnofilmu sa podľa nej okrem súťažných projekcií pravidelne stáva dejiskom odborných seminárov, výstav a sprievodných kultúrnych podujatí. „Návštevníci festivalu tak majú príležitosť nielen sa oboznámiť s najnovšími trendmi vo filmovom spracovaní etnografických tém, inšpirovať sa príbehmi o spôsobe života dnešného človeka v jeho rôznych podobách, ale aj zúčastniť sa inšpiratívnych stretnutí s tvorcami filmov, nadviazať nové profesionálne i osobné kontakty. Festival reflektuje aj aktuálnu kinematografiu ďalších žánrov, predovšetkým s dôrazom na slovenskú filmovú tvorbu a venuje sa aj pripomenutiu významných osobností slovenského a svetového filmového umenia, so zameraním na tvorbu osobností v profilovej oblasti,“ doplnila Petreková.

Najlepšie filmy získajú Grand Prix – Zlatého turoňa, strieborného a bronzového turoňa. Okrem toho napríklad aj Cenu Martina Slivku za najlepší individuálny výkon slovenskému tvorcovi, Cenu Matice slovenskej za najlepší film o živote Slovákov v zahraničí, Cenu filmových novinárov, Cenu Kysuckej kultúrnej nadácie či Cenu študentskej poroty.

Hlavnými organizátormi 17. ročníka Etnofilmu Čadca 2012 sú Žilinský samosprávny kraj, Kysucké kultúrne stredisko v Čadci a Mesto Čadca.