Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Dnes začína festival súčasného tanca Bratislava v pohybe

Šestnásty ročník tohto podujatia rozdelili organizátori na dve časti. Prvá uvedie päť tanečných inscenácií v podaní súborov z Rakúska, Maďarska, Portugalska a Slovenska.

Bratislava 16. júna (TASR) – Dnes začína v slovenskej metropole medzinárodný festival súčasného tanca Bratislava v pohybe, ktorý opäť ponúkne špičkové európske tanečné súbory. Šestnásty ročník tohto podujatia rozdelili organizátori na dve časti. Prvá uvedie päť tanečných inscenácií v podaní súborov z Rakúska, Maďarska, Portugalska a Slovenska.

Rakúšan Chris Haring a Liquid Loft otvoria dnes večer festival v Divadle Nová scéna uvedením predstavenia Talking Head, techno-artovou satirou na nové médiá. Súbor vo svojich predstaveniach a inštaláciách spája súčasný tanec s ostatnými žánrami umenia a vytvára tak jednotné umelecké dielo. Diváci nájdu v programe i predstavenie maďarského súboru Hodworks Basse Danse, ktoré v tomto roku ocenili Labanovou cenou za najlepšie súčasné tanečné predstavenie v Maďarsku. Inšpirované je európskou hudbou 15. storočia.

Skupinu Liquid Loft založil choreograf Chris Haring spolu s hudobníkom Andreasom Bergerom, tanečníčkou Stephanie Cumming a dramaturgom Thomasom Jelinekom v roku 2005. Vo svojich predstaveniach a inštaláciách spája Liquid Loft súčasný tanec s ostatnými žánrami súčasného umenia a vytvára tak jednotné umelecké dielo. Idiosynkratický vizuálny a formálny jazyk, výrazné akustické scény a profesionálne tanečné produkcie priniesli skupine Liquid Loft medzinárodné uznanie a ocenenia ako Zlatý lev za najlepšie predstavenie na Bienále v Benátkach 2007.

TASR informovala PR manažérka festivalu Mariana Jaremková.