Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Regióny

Dni európskeho kultúrneho dedičstva ponúknu v Nitre množstvo podujatí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Vernisáž s názvom Slovensko v štátnej symbolike je naplánovaná na 5. septembra. Konať sa bude v priestoroch Synagógy.

Nitra 1. septembra (TASR) - Mesto Nitra sa aj tento rok pripojí k Dňom európskeho kultúrneho dedičstva. Pri tejto príležitosti pripravilo viaceré podujatia, ktoré sa budú konať na rôznych miestach od 2. do 28. septembra.

Ako informovala radnica, úvodným podujatím bude Kráľovská Nitra. Pripomenie 775. výročie udelenia výsad, vďaka ktorým Nitra získala status slobodného kráľovského mesta. Na Vŕšku sa bude konať 2. septembra. V rovnaký deň sa v Synagóge uskutoční Európsky deň židovskej kultúry.

Vernisáž s názvom Slovensko v štátnej symbolike je naplánovaná na 5. septembra. Konať sa bude v priestoroch Synagógy. "Výstavu s názvom Krása z nití pletená otvoríme v Kultúrnom dome v mestskej časti Kynek 11. septembra. Jej súčasťou budú aj tvorivé dielne s členkami Klubu paličkovanej čipky v Nitre," uviedol mestský úrad.

Prechádzku obnovou nitrianskej kalvárie, prehliadka interiéru Kaplnky Božieho hrobu a rozprávanie z pohľadu reštaurátora Mareka Repáňa ponúkne podujatie Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane. Na kalvárii sa bude konať 24. septembra. "Program Dní európskeho kultúrneho dedičstva ukončí podujatie Mladí udržiavajú kultúrne dedičstvo živé. V centre voľného času Domino ponúkne 26. a 28. septembra folklórne piesne a zvyky i tvorivé dielne zamerané na výrobu šúpolienok," doplnil mestský úrad.