Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Dňom otvorených dverí sa v Národnom žrebčíne začala jazdecká sezóna

Národný žrebčín Topoľčianky, archívna snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Národný žrebčín si prišiel pozrieť aj minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO), ktorý neobišiel ani topoľčianskych vinárov.

Topoľčianky 1. mája (TASR) – V Národnom žrebčíne v Topoľčiankach sa v nedeľu začala nová jazdecká, turistická a chovateľská sezóna. Súčasťou jej otvorenia je aj tradičný Deň otvorených dverí.

Ako informovali organizátori, návštevníci si môžu pozrieť jazdiareň žrebčína i jeho hipologické expozície. Súčasťou programu sú verejné tréningy športových koní a slávnostný galaprogram. Veľkému záujmu sa už tradične tešia stajne žrebčína, v ktorých si návštevníci mohli zblízka pozrieť snehobiele lipicany i ušľachtilé žrebce plemena shagya arab.

Národný žrebčín v Topoľčiankach bol zriadený v roku 1921. Je jediným štátnym centrom pre chov vzácnych plemien koní, ktorého zriaďovateľom je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Chová kone piatich plemien, okrem lipicanov je to aj hucul, shagya-arab, slovenský teplokrvník a arabský plnokrvník.

Národný žrebčín si prišiel pozrieť aj minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO), ktorý neobišiel ani topoľčianskych vinárov. Po ich ocenení na podujatí Vienále sa zúčastnil aj na Dni otvorených viníc vo Vinárskych závodoch Topoľčianky a navštívil aj Pivnice štátneho podniku Lesy SR.