Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Do B. Štiavnice prichádzajú odborníci zo SR i ČR zachraňovať zbierky

Na snímke zhorená knižnica a klavír v kultúrnom centre Eleuzína po požiari v Banskej Štiavnici. Foto: TASR- Michal Svítok

Požiar v historickom centre Banskej Štiavnice vypukol v sobotu (18. 3.) dopoludnia v jednej z historických budov, postupne sa rozšíril a poškodil sedem objektov.

Banská Štiavnica 23. marca (TASR) - Do Banskej Štiavnice, ktorú uplynulý víkend postihol ničivý požiar, prichádzajú v týchto dňoch na pomoc dobrovoľní odborníci z celého Slovenska a Českej republiky, ktorí budú počas budúceho týždňa pomáhať so záchranou minerálov z postihnutej časti budovy Berggerichtu v správe Slovenského banského múzea (SBM). Informuje o tom Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, ktoré je zriaďovateľom múzea.

"MŽP poskytuje SBM kompletnú technickú pomoc a zároveň podniká kroky, aby sa počas budúceho týždňa dočasne provizórne zastrešil objekt Berggerichtu. Ministerstvo v tejto súvislosti komunikuje tiež s krajským pamiatkovým úradom a stavebným úradom v Banskej Štiavnici," informuje MŽP.

Budova Berggerichtu nemá podľa ministerstva narušenú statiku a nebude nutná jej kompletná asanácia. "Zo statického posudku, ktorý zabezpečilo MŽP spolu so SBM, vyplýva, že požiarom bola postihnutá predovšetkým strecha a krov Berggerichtu," uvádza MŽP. Zhorená strecha budovy je teraz dočasne prekrytá ochrannou fóliou.

Požiar v historickom centre Banskej Štiavnice vypukol v sobotu (18. 3.) dopoludnia v jednej z historických budov, postupne sa rozšíril a poškodil sedem objektov. Na mieste udalosti zasahovali desiatky profesionálnych i dobrovoľných hasičov, vojaci i dobrovoľníci. Polícia v súvislosti s požiarom začala trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia.