Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Do centra Prešova sa po zimnej prestávke vrátil verejný klavír

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Klavír je síce starší a vyžaduje si citlivý prístup, avšak zahrať si na ňom môžu amatérski hudobníci aj profesionáli, povedal hovorca mesta.

Prešov 26. apríla (TASR) - V podchode pred vstupom na nádvorie Čierneho orla je pre Prešovčanov a návštevníkov mesta opäť k dispozícii verejný klavír. Okoloidúci si môžu na piane zahrať alebo sa pri ňom na chvíľu zastaviť a vypočuť si tóny hudby v podaní niekoho iného. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

"Ide o prvé prešovské verejné piano, ktoré si môžu nadšenci hudby vyskúšať v podchode smerom na nádvorie Čierneho orla pri vstupe z Hlavnej ulice. Klavír je síce starší a vyžaduje si citlivý prístup, avšak zahrať si na ňom môžu amatérski hudobníci aj profesionáli," povedal Tomek.

Cieľom tejto kultúrno-osvetovej iniciatívy je podľa jeho slov prispieť k rozvoju kultúry v Prešove a tiež priniesť 'kultúrne trendy', ktoré sú bežnou súčasťou moderných miest.

Verejný klavír, ktorý tam umiestnil park kultúry a oddychu (PKO), bude voľne prístupný úplne pre každého do 15. novembra. Jeho zotrvanie na prešovskom námestí bude závisieť od počasia, ako aj od prístupu verejnosti.

"Okoloidúcim aj pianistom týmto spôsobom opäť dávame dôveru v kultúrne správanie sa voči hudobnému nástroju a jeho okoliu,"
dodal Tomek.