Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Do čistenia Liptovskej Mary sa zapojilo takmer 200 dobrovoľníkov

Priehrada Liptovská Mara, archívne foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Envirodeň na Liptove spolufinancovala OOCR aj z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 1500 eur.

Liptovský Mikuláš 18. apríla (TASR) – Do čistenia okolia Liptovskej Mary sa v piatok (16. 4.) zapojilo takmer 200 dobrovoľníkov. Podľa Kataríny Šarafínovej z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov odpad hneď separovali na sklo, plasty a zmiešaný odpad.

Doplnila, že Liptáci sa s nádejou pozerajú na uvoľňovanie opatrení a chystajú sa na letnú sezónu, s ktorou každoročne súvisí aj vyčistenie okolia Liptovskej Mary. "Je neodlúčiteľnou súčasťou panorámy Liptova. Práve tento čas je ideálny na to, aby sme jej okolie vyčistili. Hladina je nateraz nízka a na okolitých kopcoch je ešte slušná nádielka snehu. Trvalo udržateľný cestovný ruch je aj pre Liptov tá najlepšia cesta. Verím, že krok za krokom bude naša pomoc prírode viditeľnejšia," povedala riaditeľka OOCR Región Liptov Darina Bartková.

Základom úspechu je podľa nej odpad nevytvárať. "Ale keď už vznikne, tak pomôžme a dajme prírode signál, že nám na nej záleží. V piatok sa zišlo takmer 200 dobrovoľníkov. Išlo o občanov v okolí, ľudí z cestovného ruchu, ale pridali sa aj žiaci a študenti. Prvýkrát sme separovali odpad už počas zberu," doplnila riaditeľka OOCR Región Liptov.

Dobrovoľníci sa pohybovali individuálne. "Na zber a koordináciu podujatia dohliadala aj Stráž prírody Tatranského národného parku (TANAP). Aktívne prispeli tiež obce pri Liptovskej Mare, ktoré oslovili svojich občanov," dodala Šarafínová.

Envirodeň na Liptove spolufinancovala OOCR aj z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 1500 eur.